Bloğumuzda, yeni başlayanlar için en iyi linux dağıtımları adlı bir incelememiz bulunuyor. Bu yazı, Linux’a yeni başlayanlar için masaüstü Linux dağıtımlarını konu alırken, bu yazıda ise, yeni başlayanlara yönelik sunucu (server) işletim sistemlerini, kişisel yorumlarımızla ele alacağız.
Bu yazıda neler var?
Sunucu ihtiyacınız mı var?
Bir sunucuyu, spesifik bir sebepten kullanma ihtiyacınız olabiliriz. DNS, Mail, Web veya File Server olarak kullanmak isteyebilirsiniz. Eğer paylaşımlı hostingler de ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa, fiziksel sunucu (dedicated) veya sanal sunucu çeşitlerine yönelebiliyorsunuz. Eğer ihtiyaçlarınızı paylaşımlı hostingler karşılamıyorsa, spesifik bir proje üzerinde çalışacaksanız, sunucu dünyasına adım atma zamanınız gelmiş demektir. Her ne sebeple olursa, hangi linux veya hangi sunucu işletim sistemini seçeceğiniz, projeniz veya servisleriniz için en önemli unsurdur.
Sunucu işletim sistemleri nelerdir?
Sunucu işletim sistemlerini Windows Server ve Linux server olarak ayırabiliriz. Tabi aslında, MacOSX Server, Freebsd, Solaris, Linux ve Windows diye de ayrılabilir. Fakat biz bu incelememizde, Linux, Windows ve kısmen de olsa Unix (Freebsd) üzerinde duracağız ve daha çok hosting sektörü ile ilintili bilgileri yazacağız.
En çok tercih edilen sunucu işletim sistemleri
Hosting sektöründe, en çok tercih edilen işletim sistemlerinin pazar payları yukarıdaki şekilde. Fakat tabi, sunucu işletim sistemi deyince, sadece web sunucular olarak değil, kurumsal firmalarda active directory vb. işlemler için Windows sunucular daha ağırlıklı olarak kullanılır. Yukarıda da değindiğimiz gibi, incelememiz hosting sektörü ve web, mail, dns gibi servisler için olacaktır.
Hangi Linux?
Linux için çok fazla dağıtım bulunuyor. Tercihinizi yaparken, projenizi veya servislerinizi ne için kullanacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Tabi seçimi yaparken, dağıtımın kesinlikle kararlı ve LTS (long term support*) sürümlerini tercih etmeniz gerekir. Ayrıca da ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Bir web hosting kontrol paneli ihtiyacınız var mı? Desteğe ne kadar ihtiyaç duyacaksınız? Bu bilgiler ile işletim sistemlerine geçebiliriz.
1-Centos
Belirli bir market analizi yok fakat, tahminimiz Centos Linux ülkemizde en çok tercih edilen Linux dağıtımlarından bir tanesi. Türkçe ve İngilizce hakkında çok fazla kaynak bulabilirsiniz. En son sürümü Centos 8 olsa da, hala Centos 5, 6 ve 7 sürümleri de halen oldukça fazla kullanılıyor. Yum paket sistemine entegre olarak gelen yum group install ile dakikalar içerisinde, mail sunucu veya web sunucu kurulum işlemlerini yapabilirsiniz.
En çok kullanılan panellerden olan Cpanel/WHM de sadece Centos işletim sistemi üzerinde çalışabiliyor. (Redhat ve CloudLinux harici) Ayrıca Plesk, Cyberpanel, CentosWebPanel ve Directadmin gibi panelleri de Centos işletim sistemi üzerinde kullanabilirsiniz.
2-Ubuntu
Ubuntu hem masaüstü hem de sunucu işletim seçeneklerinde en çok kullanılan Linux dağıtımlarından bir tanesi. Kararlı ve LTS sürümleri çok tercih ediliyor. Kurulumu ve kullanımı basittir. Toplulukları sayesinde, belki de fazla dokümana sahip Linux dağıtımlarından bir tanesidir. APT paket yöneticisi ile, servis kurulum işlemlerini hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Debian alt yapısını kullanır. Plesk, VestaCP, Directadmin gibi hosting kontrol panellerini Ubuntu Server üzerinde kullanabilirsiniz.
3-Windows Server
Açık kaynak dünyasına girmek istemiyorsanız Windows Server işletim sistemleri de tercihiniz olabilir. Tabi özellikle asp ve asp.net dilleri ile projeler geliştiriyorsanız. (asp.net kestrel ile Linux sürümlerinde de çalışabilir) Plesk, MaestroPanel, SolidCP gibi panelleri Windows Server işletim sistemleri üzerinde kullanabilirsiniz.
4-Freebsd
Öncelikle Freebsd bir Unix işletim sistemidir diyerek söze başlayalım. Freebsd ülkemizde ve dünyada çok kullanılan bir işletim sistemi değil fakat oldukça kararlı çalışan bir işletim sistemi. Kurulum ve yapılandırma işlemlerini diğer linux dağıtımlarına göre biraz daha zor yapsanız da, bir kere yapılandırdıktan sonra, yıllarca sorunsuz bir şekilde kullanmanız olasıdır. Biraz tecrübe ile sorunsuz bir işletim sistemine sahip olabilirsiniz. Hosting panellerinden Directadmin Freebsd destekliyor. Ayrıca Webmin’i diğer Linux dağıtımlarına olduğu gibi, Freebsd üzerinde kullanabilirsiniz.
5-Debian
Debian’da en çok kullanılan linux dağıtımları arasında. Yukarıda değindiğimiz gibi, Ubuntu, Debian’dan türev olduğundan, Ubuntu işletim sisteminden Debian’a geçerseniz yabancılık çekmeden kullanabilirsiniz. Kerneli oldukça sağlamdır ve kararlı sürümleri bulunur. Plesk, Directadmin, Webmin gibi hosting kontrol panellerini Debian üzerinde kullanabilirsiniz.
6-Arch Linux
Arch Linux, yetenekli Linux kullanıcılarını hedef alan, bağımsız olarak geliştirilmiş, x86_64 için optimize edilmiş bir Linux dağıtımıdır. En son yazılım uygulamalarına tam bağımlılık izleme ile güncellemeler sağlamak için kendi paket yöneticisi olan ‘pacman’ı kullanır. Eğer Arch Linux’u öğrenirseniz, amiyane tabirle “sırtınız yere gelmez”. Özellikle sanallaştırma gibi çözümleri (openvz, kvm) oldukça iyi çalışır.
7-Fedora
Fedora RedHat’a ait bir Linux dağıtımı. Daha çok masaüstü olarak kullanılsa da, sunucu olarak da kararlı şekilde çalışır. Gelişmiş bir topluluğu bulunur. Centos’a oldukça benzer. VHCS (Virtual Hosting Control System) isminde bir hosting kontrol paneli ile sağlam şekilde çalışır ve web servislerinizi yönetebilirsiniz. Diğer dağıtımlarda olduğu gibi, Webmin’i kurabileceğiniz gibi, ISPconfig’i de deneyebilirsiniz.
Sonuç:
Yukarıda incelediğimiz işletim sistemlerinizi, bir web hosting kontrol panel ile beraber veya base olarak kurup, kendiniz yapılandırıp kullanabilirsiniz. Plesk Hosting, Mail Hosting veya Windows Hosting için kullanabileceğiniz gibi, farklı servisler veya projeleriniz için de tercih edebilirsiniz.
Add Comment