Konteynerler ve Sanal Makineler

Konteynerler nedir? Uygulamaların birlikte çalışabileceği işletim sistemleri olarak hizmet verirler ve ilgili uygulama türlerine göre sistem miktarını sınırlarlar. Hafiftirler ve sanal makineler kadar fazla depolama alanı gerektirmezler.

Konteynerler, işletim sistemini tamamen kurmadan dağıtılmış uygulamaları dağıtır ve çalıştırır. Bu uygulamalar gerektiği gibi birlikte çalışabilecektir. En popüler konteynerlerden bazıları Docker ve Kubernetes’tir.

Soyut sistemler olarak sanal makineler uygulamaları sanal olarak sağlar. Sunucular, gerçek bir makinenin tüm kapasitesi kullanılarak büyük miktarda alan tükettiklerinden, depolama için tamamen kullanılırlar.

Buraya kadar her şey çok karmaşık. Ancak bir konteyner mi yoksa sanal makine mi seçmeniz gerektiğini merak ediyorsanız, aşağıda ihtiyaçlarınız için doğru çözümü seçmenize yardımcı olacağız.

Konteynerler ve Sanal Makineler: Benzerlik ve Farklılıklarına Hızlı Bir Bakış

Konteynerler ve sanal makineler kılavuzumuzun bu bölümünde, temel benzerlikleri ve farklılıkları karşılaştıracağız:

  1. Sanal makineler, sanal makineleri çalıştırmak ve yönetmek için tasarlanmış programlar olan hipervizörleri kullanır. Konteynerler hipervizör KULLANMAZ.
  2. Konteynerler ile ölçeklendirme basittir – bakımı yapılacak tek bir işletim sistemi ve uygulama depolaması için tek bir sunucu vardır.

Ancak sanal makineler, işletim sistemlerinin miktarı uygulamalara bağlı olduğundan ölçeklendirmeyi biraz daha zorlaştırır. Bunların kullanımı da kaç sunucunun gerekli olduğunu belirleyecektir.

  1. Konteynerler ile yazılım geliştirmek ve dağıtmak kolaydır. Ancak sanal makinelerle yazılım geliştirmek ve dağıtmak daha karmaşıktır.
  2. Bir işletim sistemi konteynerler içinde paylaşılır, ancak sanal makinelerde durum böyle değildir.
  3. Konteynerlerde çoğu uygulama tek bir işletim sistemi üzerinde çalışır ve güvenlik kontrolsüzdür. Ancak sanal makinelerde güvenlik kontrol edilir ve bir işletim sistemi bir saldırgan tarafından hedef alınırsa, tüm sanal makine uygulamaları tehdit altında olmaz.
  4. Gelişmekte olan uygulamalar konteynerlerle etkili bir şekilde çalıştırılabilirken, destekleyici uygulamalar sanal makinelerle iyi çalışır.
  5. Konteynerler yeni oldukları için daha az dokümantasyona sahipken, sanal makineler için dokümantasyon hazırdır.
  6. Konteynerler, sanal makinelere göre daha yüksek kaliteli performans ve daha fazla güvenilirlik sunar.
  7. Sanal kapsayıcılarda depolandığında, uygulamalar kolayca taşınabilir. Ancak, uygulamalar sanal makinelerde klasörden klasöre bu kadar kolay taşınamaz.
  8. Kapsayıcılarda kaynaklar kolayca sağlanır. Sanal makinelerde durum böyle değildir.
  9. Kapsayıcıları neredeyse her yerde çalıştırabilirsiniz, ancak sanal makinelerin nerede çalışabilecekleri konusunda daha fazla kısıtlama vardır.
  10. Geliştiriciler, kapsayıcılarla kodu üretime sokmadan önce test edebilirler. Ancak sanal makineler önce kodun test edilmesine izin vermez.
  11. Konteynerler yaygın ve kolay bir şekilde kullanılabilir, ancak sanal makineler için durum böyle değildir.
  12. Konteynerler sistem sanallaştırmasıdır, oysa sanal makineler daha çok donanım sanallaştırması olarak çalışır.
  13. Konteynerler kalan uygulamalardan tamamen AYRILMADIĞI için daha az güvenlik sunarken, sanal makineler her zaman tamamen ayrılır.
  14. Sanal makineler güvenlik işlevleri sunar ve en son işlevleri içerecek şekilde güncellenebilir. Konteynerler güvenlik işlevleri içermez.
  15. Konteynerlerdeki tüm uygulamalar tek bir sistemde ve tek bir sunucuda gruplandırılır. Bir sanal makinedeki tüm uygulamalar tek bir sistemde organize edilirken, birden fazla sunucu kullanılır.
  16. Sanal makineler daha güçlü felaket kurtarma sunarken, konteynerlerde veri kaybı bir sorun olabilir.
  17. Konteynerler sanal makinelere göre daha zayıf bellek yönetimi sağlar.
  18. Kapsayıcılar sanal makinelerden daha küçüktür ve uyumluluk daha güçlüdür. Sanal makinelerin boyutu, genellikle diğer makinelerle uyumsuz oldukları anlamına gelir.
  19. Konteynerler ile dağıtım süreklidir ve farklı uygulamalar test edilir. Ancak sanal makinelerde testler nadiren yapılır ve sürekli dağıtım mümkün değildir.
  20. Konteynerler kaliteli geliştirme ortamları yaratır ve tekrar kullanılabilirler. Ancak sanal makinelerde ortam geliştirmek daha zordur ve bu kadar kolay yeniden kullanılamazlar.

Konteynerler ve Sanal Makineler Arasındaki Temel Farkları Ortaya Koyma

Konteynerlerin ve sanal makinelerin nasıl farklı olduğuna hızlıca göz attık, ancak aşağıda bunları daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

  1. Konteynerler için herhangi bir donanım veya yazılım uygulaması gerekmez, bu nedenle daha az depolama alanı kaplarlar. Ancak sanal makineler işletim sistemine ve onunla ilgili tüm donanıma sanal olarak sistemde ihtiyaç duyar. Bu yüzden daha fazla depolama alanı kaplarlar ve daha fazla RAM talep ederler.s
  2. Sanal makineler, konteynerlerde kullanılan kaynaklar ve sanal kopya kullanımı nedeniyle karmaşık bir yazılım geliştirme yaşam döngüsüne sahiptir. Ancak konteynerlerde her bir uygulama doğrudan kullanıldığı için yazılım geliştirme yaşam döngüsü daha kolaydır.
  3. Sanal kopyaları ve çok sayıda uygulama arasındaki bağlantılar nedeniyle sanal makineleri sistemden sisteme taşımak zor olabilir. Konteynerler, kullanıma bağlı olarak özel ve genel bulutlarda daha basit bir şekilde yeniden konumlandırılabilir.
  4. Sanal makineler, klasörlerin paylaşılan bir ağdaki klasörler veya sistemler arasında kolayca yer değiştirmesine olanak tanır. Aynı durum dosyaların klasörler arasında taşınması için de geçerlidir. Veri klasörü olarak hizmet vermedikleri için dosyaları kopyalamak ve paylaşmak konteynerlerde daha zordur.
  5. Sanal makinelerde iş yükleri merkezileştirilebilir ve çok sayıda kaynak arasında kolaylıkla dağıtılabilir. Konteynerler iş yüklerini merkezileştiremez.
  6. Hipervizörler, sanal makinelerin içindeki veri ve kaynakların yönetilmesinden ve ayrılmasından sorumludur. İş yüklerini korumak için bir işletim sistemine sahip oldukları için konteynerlerde bu imkansızdır.
  7. Uygulamalar ve işletim sistemleri sanal makinelerle kolayca güncellenebilir, ancak konteyner kullanırken bu daha zordur.
  8. Sanal makinelerde tüm sunucular tek bir uygulamaya adanır ve bu da kaynak ve alan israfına yol açar. Konteynerler ile bir sunucu, kaynakların ve alanın paylaşımı yoluyla birkaç uygulama için kullanılabilir.
  9. Bir sanal makinede çalıştırılan uygulama miktarı, işletim sistemi sayısını belirler. Ancak tüm uygulamalar için tek bir işletim sistemi ve konteynerler için tek bir sunucu vardır.
  10. Uygulamalar farklı bir işletim sistemine ihtiyaç duyduğunda konteynerler için farklı bir ana bilgisayar gereklidir ve bu tek bir sunucuda ele alınamaz. Her uygulama farklı bir işletim sistemi ve sunucuya ihtiyaç duyduğundan, sanal makinelerde farklı ana bilgisayarlar gerekli DEĞİLDİR.

Yorum yapın