Sunucu Optimizasyon İpuçları: Sunucu Hızı ve Performansı Nasıl Artırılır

Sunucunuzu optimize etmek, hızını ve genel performansını artırmanızı sağlar. Sayısız işletme, sunucularını optimize etmek ve web sitelerinin işlevsellik, kullanılabilirlik ve erişilebilirlik gereksinimlerini karşıladıklarından emin olmak için çeşitli teknikler kullanır. Sunucu optimizasyonunun bir web sitesinin ana işlevleri üzerinde doğrudan etkisi vardır, ancak nasıl çalışır?

Aşağıda sunucu optimizasyonuna derinlemesine bir bakış atarak, başlamanıza yardımcı olacak faydaları, temel teknikleri ve temel sunucu optimizasyonu ipuçlarını ele alınmıştır.

Sunucu Optimizasyonu Açıklaması

Sunucu optimizasyonu, bir sunucunun uygulama yapılandırmasını, veri işleme verimliliğini, genel hızını ve genel performansını artırmayı amaçlayan bir dizi işlemi kapsar. Kuruluşlar, en iyi şekilde çalışan bir uygulama dağıtım ağı oluşturmalarına ve sürdürmelerine olanak tanıyan belirli optimizasyon yöntemlerini kullanabilirler.

Sunucu optimizasyonunun en iyi uygulamaları arasında sunucu sanallaştırma ile veri merkezinde fiziksel donanım stabilizasyonu yer alır.

Neden Sunucu Optimizasyonunu Denemelisiniz?

Sunucular bir web sitesinin işlevinde çok önemli bir rol oynar. Bir kullanıcı bir sitedeki herhangi bir web sayfasına girdiğinde, web sunucusu söz konusu sayfayı göstermek için bir istek alır. Sunucu bu isteği işler ve ilgili yanıtı kullanıcıya sunar. Sunucunun performans özellikleri bu yanıtın hızını ve genel kalitesini belirler.

Sadece en yeni özelliklerle donatılmış donanıma yatırım yapmak şirketlerin beklentilerini karşılamasını her zaman sağlamaz ve bir sunucunun tüm sorunlarını da çözemez. Bu yüzden sunucu optimizasyonu çok önemlidir.

İşte bir şirketin sunucu optimizasyonunu kullanması gerektiğini gösteren beş işaret:

  • Siteleri aralıklı olarak da olsa yanıt vermiyor.
  • Web sayfalarının yüklenmesi olması gerekenden daha uzun sürüyor.
  • Kullanıcılar, deneyimlerini etkileyen ve potansiyel olarak satışları etkileyen sunucu sorunlarıyla karşılaşır.
  • Hız ve/veya performansla ilgili bir soruna işaret eden dönüşüm oranları düşer.
  • Belirli uygulamalar (örneğin VoIP) düzgün çalışmakta zorlanır.

Bu senaryoların herhangi birinde, sunucunun aşırı yüklenmiş olması ve temel işlevleri tamamlayamaması muhtemeldir. Web sitesinin kullanılabilirliği kötüleşmeye devam edecek ve sunucu normal trafik akışını karşılayamayacaktır.

En İyi Sunucu Optimizasyon Yöntemleri Nelerdir?

Kuruluşlar sunucu hızlarını ve performanslarını artırmak için çok sayıda sunucu optimizasyon tekniğini deneyebilirler. Bu bölümde, en popüler ve etkili seçeneklerden bazıları mevcuttur.

Web Sitesi Önbelleğe Alma

En etkili sunucu optimizasyon ipuçlarından biri önbelleğe almayı etkinleştirmektir. Bu, bir web sitesinin mevcut sürümlerini barındırma sunucusunda depolamayı ve site güncellenene kadar kullanıcılara bunları sağlamayı içerir. Önbelleğe alındıkları için sayfaların her seferinde veritabanı isteği göndermesine gerek kalmaz.

Önbellekler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birden fazla konumda etkinleştirilebilir:

  • Bellek önbelleği
  • HTTP önbelleği
  • Uygulama önbelleği
  • OpCode önbelleği

Sanallaştırma

Sunucu sanallaştırma sırasında, fiziksel bir sunucuyu çok sayıda sanal sunucuya bölmek için yazılım kullanılır. Bu sanal sunucular izole edilmiştir ve kendi işletim sistemlerini bağımsız olarak çalıştırabilirler. Sunucu sanallaştırma ile fiziksel sunucular aynı anda çok sayıda işletim sistemi ve sunucu çalıştırabilir

Veritabanı Optimizasyonu

Veritabanı optimizasyonu, veritabanı sistemlerinin yanıt sürelerini kısaltmanın ve bir web sitesinin performansını artırmanın bir yoludur. Veritabanları, içeriğin basit bir şekilde düzenlenebilmesini ve çıkarılabilmesini sağlamak için tasarlanmış ilgili bir hiyerarşik yapıda tutulan bilgileri sağlar.

İçerik Dağıtım Ağı

Bir içerik dağıtım ağı (CDN), farklı konumlarda bulunan ve hepsi de dahil olmak üzere çeşitli çevrimiçi içerik türlerini sunmak için uyumlu bir şekilde çalışan bir grup sunucudur:

  • Stil Sayfaları
  • Videolar
  • Görüntüler
  • HTML sayfaları
  • JavaScript dosyaları

Günümüzde CDN’ler Netflix ve Facebook gibi büyük sitelerden gelen web trafiğinin çoğuna hizmet vermektedir. Doğru yapılandırmayla CDN, siteleri yaygın siber saldırılara (örneğin fidye yazılımı veya botnet saldırıları) karşı da güvende tutabilir.

CSS ve JavaScript Dosyalarınızı Azaltın

Çok sayıda CSS ve Javascript dosyası içeren web siteleri, kullanıcılar belirli dosyalara erişmeye çalıştığında büyük miktarda HTTP isteği oluşturur. Bu, kullanıcının tarayıcısının ve web sitesinin hızı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Ancak CSS ve Javascript dosyalarının sayısını azaltmak sitenin hızını ve genel performansını artırabilir. Tüm CSS’leri bir grupta ve tüm Javascript’leri başka bir grupta düzenlerseniz genel olarak HTTP isteklerinin sayısını azaltabilirsiniz.

Görüntü Boyutlandırmayı Optimize Edin

Görseller web sayfalarına ağırlık katar ve hızlarını azaltır. Ancak ister verileri sunarken ister ürünleri sergilerken olsun, ilgi çekici ve görsel açıdan tatmin edici bir web sitesinin kritik unsurlarıdır. Peki, ne yapabilirsiniz?

Görsel optimizasyonu, bir sitenin hızını artırmanızı ve performansını geliştirmenizi sağlar: bu görselleri tutmak için gereken alan miktarını azaltır ve genel olarak bir kullanıcının bant genişliğini daha az tükettikleri anlamına gelir.

Daha Az Eklenti Kullanın

Eklentiler, işlevselliği artıran yeni üçüncü taraf özellikleri getirerek web siteleri için hayati önem taşır. Ancak daha fazla eklenti kullanmak, bunlardan en iyi şekilde yararlanmak için daha fazla kaynağa ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Web siteleriniz yavaşlamaya başlar ve güvenlik sorunları da yaşayabilirsiniz.

Neyse ki, daha iyi performans ve hız elde etmek için gerekli olmayan eklentileri kapatabilir veya silebilirsiniz.

Ön Getirmeden Yararlanma

Prefetching, site talimatlarının kullanıcı tarafından başlatılmadan önce okunması ve üstlenilmesi için kullanılan popüler bir yöntemdir. Kullanıcı tarafından varsayılan bir davranış olduğundan, günümüzün en iyi tarayıcıları standart olarak ön-getirmeyi etkinleştirmektedir.

Önceden getirme kesinlikle faydalı olsa da, varsayımların doğru olduğundan emin olmak için kullanıcı davranışının yoğun analizi şarttır. Ön-getirmenin üç temel biçimi mevcuttur:

  • Bağlantı ön getirme
  • Rendeleme öncesi
  • DNS ön getirme

Daha Az Yönlendirme Kullanın

Sayfaların yerini değiştirirken veya silerken yönlendirmeler hayati önem taşır. Kırık bağlantılarla ilgili sorunları önlemenin en etkili yoludur. Ancak, aşırı yönlendirmeler fazladan HTTP isteklerine yol açabilir ve sonuçta hızı düşürebilir (özellikle mobil kullanıcılar için). Gerekli olmayan yönlendirmelerden kurtulmak performansı ve hızı önemli ölçüde artırabilir.

En İyi Hostingi Kullanma

Hızlı bir web barındırıcısı, kaliteli optimizasyon elde etmek için esastır. Üç tür barındırma arasından seçim yapabilirsiniz:

  • Sanal Özel Sunucular (VPS)
  • Adanmış sunucular
  • Paylaşımlı barındırma

İkincisi en popüler ve en uygun maliyetli seçenektir. Ancak sunucu kaynaklarını diğer müşterilerin web siteleriyle paylaştığınız için diğerleri kadar hızlı değildir. Sonuç olarak VPS ve özel sunucular önemli ölçüde daha hızlı olma eğilimindedir.

Yorum yapın