VestaCP ve Cyberpanel Karşılaştırması

Bir önceki inceleme yazımızda, ücretli ve en çok kullanılan web hosting kontrol panelleri olan Cpanel ve Plesk kontrol panellerini karşılaştırmıştık. Bu yazımızda ise ücretsiz olarak sunulan VestaCP ve Cyberpanel kontrol panellerini karşılaştıracağız.

Özellikle Cpanel ve Plesk kontrol panellerine gelen fiyat güncellemelerinden sonra, web hosting kullanıcıları ücretsiz panellere yöneldiler. Cyberpanel ve VestaCP paneli de ücretsiz paneller arasında öne çıkanlardan.

VestaCP vs Cyberpanel

VestaCP ve Cyberpanel açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak dağıtılan web hosting kontrol panelleridir. Cyberpanel’in ayrıca Cyberpanel Ent. isminde ücretli olarak sunulan bir versiyonu da bulunuyor. Enterprise versiyonunda Litespeed sunulurken ücretsiz versiyonunda OpenLiteSpeed sunuluyor. İncelememizi ücretsiz versiyonlar üzerinden yapacağımız için herhangi bir fiyat da incelemiyoruz. VestaCP destek ve eklentileri ücretli olarak sunuyor. Cyberpanel de sadece Enterprise versiyonu için bir kaç plan bulunuyor.

VestaCP‘nin web konsolu Javascript ve PHP ile çalışırken, Cyberpanel Python dili ile geliştiriliyor.

Her iki panelin, web arayüzünde Türkçe dil desteği bulunuyor. Ayrıca VestaCP’yi SFTP servisini Chroot ile kullanmak istiyorsanız aylık 3$ veya 18$ ömür boyu lisans bedeli ödüyorsunuz.

Pazar Payları

Pazar payları konusunda net bir araştırma olmasa da, Similartech’in sitesinde VestaCP için bir veri bulunuyor.

Cyberpanel için ise maalesef herhangi bir veri bulunmuyor.

Desteklenen İşletim Sistemleri

VestaCP Redhat ve Centos Linux dağıtımlarının 5,6,7 versiyonlarına, Debian 7,8,9 veya Ubuntu 12 . 04 – 18 . 10 üzerine kurulabiliyor.

Cyberpanel ise Centos 7 ve ile beraber Ubuntu 18.04 ve 18.10 sürümlerine kurulabiliyor. Ubuntu desteği henüz geçtiğimiz Kasım ayında geldi ve 2020’nin ilk aylarında da Centos 8 desteğini sunacağına dair bilgilendirme yapıldı.

Görünümler

VestaCP çok sade ve temiz bir görünüme sahip ve oldukça stabil çalışıyor.

Cyberpanel ise diğer web hosting panellerinden farklı fakat kolay bir arayüze sahip bulunuyor.

Desteklenen Servisler

Dns Server

  • VestaCP BIND dns sunucusu kullanır.
  • Cyberpanel ise Powerdns sunucusu kullanmaktadır.

Web Server

  • VestaCP’yi varsayılan olarak Apache veya Nginx ile kurabiliyorsunuz. Nginx’i Php-fpm ile çalıştırabildiğiniz gibi reverse proxy olarak da kullanabilirsiniz. VestaCP kurulurken, en çok kullanılan PHP kütüphanelerini kurar fakat ilave bir kütüphane ihtiyacınız olduğunda kurulumu SSH üzerinden yapmak zorundasınız.
  • Cyberpanel openlitespeed web sunucusu ile birlikte geliyor ve Cyberpanel’i ön plana çıkartan en büyük özellik de bu. Ayrıca Cyberpanel de PHP kütüphanelerini panelden aktif edebiliyorsunuz. (sık kullanılan kütüphaneler)

Listede yer almayan bir kütüphane var ise OpenLitespeed web konsolu üzerinden derlemeniz gerekecektir. Pecl kütüphaneleri derlemek istiyorsanız SSH üzerinden yapmanız gerekir.

Ücretli olarak kullanılan panellerin de en büyük özellikleri zaten bu tür işlemlerin direkt olarak panel üzerinden yapılabilmesini ve mümkün mertebe SSH’a ihtiyaç duyulmamasını sağlamasıdır. Teknik bilgisi olmayan Linux Hosting kullanıcıları için ücretsiz paneller biraz zahmetli olabiliyor.

VestaCP varsayılan olarak birden fazla PHP kullanımını desteklemezken Cyberpanel direkt olarak destekliyor. Fakat VestaCp’ye de sonradan PHP selector kurulumu yapabiliyorsunuz.

FTP Server

  • VestaCP ftp sunucusu olarak Proftpd kullanır.
  • Cyberpanel ftp sunucusu olarak Pureftpd kullanır.

Mail Server

VestaCP

  • Exim
  • Dovecot

Cyberpanel

  • Postfix
  • Dovecot

Eğer mail ağırlıklı servisler kullanıyorsanız VestaCP’yi kullanmanızı öneririm. VestaCP mail için iyi yapılandırılmış durumda. Webmail olarak Roundcube kullanıyor. Ayrıca Clamd ve Spamassassin yapılandırılmış olarak geliyor.

Cyberpanel Spamassassin kurulu geliyor fakat yapılandırmanız gerekecektir. Ayrıca mail portları SSL üzerinden çalışıyor. Eğer kullanıcılarınız SSL olmadan bağlanmak istiyorsa, postfix ve dovecot konfigürasyon dosyalarında işlem yapmanız gerekecektir. Webmail olarak rainloop kullanıyor.

Her iki kontrol panelinde de mail gönderim limitleri bulunuyor.

Destek (support)

VestaCP’nin dokümanları oldukça fazla ve forumları oldukça aktif. Bir çok kullanıcısı gönüllü olarak eklentiler de yazıyor. Dilerseniz saat başına ücretlendirme ile ücretli destek de alabiliyorsunuz.

Destek ücretleri ülkemiz şartlarına göre oldukça fazla gözükse de forumlarında destek mühendislerinden oldukça memnun olduklarını görüyoruz.

Cyberpanel ise ücretli destek vermiyor. Forumları ve doküman sistemleri oldukça güzel. Ayrıca Slack kanallarında da oldukça aktifler ve yardımcı olmaya çalışıyorlar. Özellikle geliştirici Usman Nasir forumlarda ve Slack kanallarında sürekli aktif durumda. Cyberpanel’in Litespeed tarafından desteklendiğini de ayrıca belirtmemiz gerekir.

VestaCP mi Cyberpanel mi?

Cyberpanel muhtemelen çok daha fazla geliştirilecek ve kullanımı oldukça artacak gibi dursa da kişisel fikrim henüz stabil olmadığı yönünde. VestaCP, Cyberpanel’e göre daha kararlı çalışıyor. Tabi her iki panelinde ücretsiz olduğunu göz önüne alırsak, neredeyse ücretli paneller kadar işlevsellikleri olduğunu belirtmemiz gerekir.

Eğer WordPress bir siteniz ve yoğun ziyaretçi trafiğiniz var ise Cyberpanel’i kullanmak daha mantıklı olacaktır. Zira Openlitespeed düşük konfigürasyonlu sunucularda bile oldukça performanslı çalışıyor. Tabi ki OpenLiteSpeed’in işlemci (worker process) limitleri olduğunu unutmamanız gerekir.

Fakat ücret ödemeden, stabil kullanım istiyorsanız ve kurumsal firmalara hosting hizmetleri veriyorsanız VestaCP’yi de kullanabilirsiniz.

admin

View Comments

Recent Posts

Linux İşletim Sistemi Nedir?

Linux işletim sistemi, açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemidir. Günümüzde dünya genelinde pek çok…

2 ay ago

Cloud Sunucu mu? Dedicated Sunucu mu?

Cloud ve dedicated sunucu , günümüzde işletmelerin bilişim altyapılarını yönetmek için en çok tercih ettikleri…

2 ay ago

En İyi Veri Yedekleme Yöntemleri ve Önemi

En iyi veri yedekleme yöntemleri, bulut hizmetleri, yedekleme yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair her şey.

3 ay ago

VDS Nedir?

VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…

3 ay ago

Plesk SSH ile Mail Komutları

Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…

4 ay ago

IPMI Şifre Sıfırlama

Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…

5 ay ago