Plesk web hosting kontrol paneli, hosting sektöründe en çok kullanılan panellerden bir tanesi hatta en çok pazar payına sahip bulunuyor. Tabi en çok pazar payına sahip olmasında, Windows sunucu işletim sistemleri için çalışması da etken bulunuyor. Ayrıca Cpanel gibi sadece Centos üzerine değil, Debian, Ubuntu ve Redhat dağıtımlarına kurulması daha fazla kullanılmasında etkin rol oynuyor.
Plesk’in günümüz itibari ile en son sürümü Plesk Obsidian 18.0.21. Plesk Onyx sürümünden, Plesk Obsidian sürümüne güncelleme yapmak istiyorsanız gerekli işlemler için bu yazımızı ayrıca okuyabilirsiniz.
Linux Hosting veya Windows Hosting kullanıcısı da olsanız, web sitelerinizin önem arz ettiği kadar mail işlemleri de önem arz ediyor. Özellikle kurumsal firmalar mail hizmetlerini çok daha yoğun bir şekilde kullanıyor. Bu sebeple kurumsal mail hizmeti oldukça önem taşımakta. Bu yazımızda Plesk üzerinde mail yapılandırma işlemlerini inceleyip, panel üzerinden ayarları yapılandıracağız.
Bu yazıda neler var?
Plesk Mail Settings (mail ayarları)
Plesk panel kurulu sunucular üzerinde, yapılandırma işlemleri “tools and settings” bölümünden yapılmaktadır. Mail ayarları işlemleri için de aynı sayfadan işlem yapılır. Tabi bu işlemleri yapabilmeniz için Plesk root veya admin bilgisine sahip olmanız gerekecektir.
Öncelikle Plesk panel’e root (admin) bilgilerimiz ile giriş yapalım.
Plesk panel portu 8443 veya 8880 şeklindedir. (varsayılan port)
Giriş yaptıktan sonra, sol tarafta bulunan “Tools & Settings” linkine tıklayıp “Mail Server Settings” kısmına giriş yapalım.
Plesk ile ilgili mail işlemleri bu sayfadan yapılmaktadır. Özel (spesifik) bir ayar yapmayacaksanız SSH’a girmeden işlemleri bu sayfadan tamamlayabilirsiniz.
Enable mail management functions in Plesk : Mail yönetiminin Plesk panel üzerinden olmasını sağlarsınız.
Installed mail server : Sunucumuzda Postfix mail sunucusu kurulu. Plesk Linux, mail sunucusu olarak (MTA) Postfix ve Qmail kullanımına izin vermektedir. İbarenin yanında hangi mail servisinin kurulu olduğunu görebilirsiniz.
Installed IMAP/POP3 server : Yine Plesk Linux kontrol panelinin imap/pop3 sunucusu olarak hangi serveri kullandığı belirtir. Dovecot veya Courier tercihi yapabilirsiniz.
Maximum message size : Gönderilecek maksimum dosya boyutunu belirler. Kilobyte cinsinden belirlenir. 50000 kb yaklaşık olarak 48 mb şeklindedir.
Maximum number of connections : Aynı anda mail sunucuya yapılacak maksimum bağlantı sayısını belirtir. IMAP/POP3 ve SSL/TLS bağlantıları için geçerli olan değerdir.
Maximum number of connections for a user per IP address: Tek bir ip üzerinden, eş zamanlı yapılabilecek maksimum bağlantı sayısını belirler. Eğer çok fazla sayıda mail hizmetiniz yoksa, sayıyı düşük tutmanız yararınıza olacaktır.
Enable SMTP service on port 587 on all IP addresses : Tüm ip adresleri için 587. portu aktif eder. Bildiğiniz gibi ülkemizde 25. port engelli durumda. O yüzden bu seçeneği aktif etmeniz gerekecektir.
Outgoing mail mode : Giden mailler için mail modu. Üç adet seçenek bulunur;
- Send from domain IP addresses : Domaine tanımlanmış ip adresi var ise domaine ait mailler o ip adresi üzerinden gönderilir.
- Send from domain IP addresses and use domain names in SMTP greeting : Yine domain üzerinde tanımlanmış ip adresini kullanır fakat smtp bannerdaki ismi kullanır.
- Send from the specified IP addresses : Tüm domainler belirleyeceğiniz ip adresini kullanır.
Enable mailbox quota warning : Mail hesapları için, kota dolmasına yakın uyarı göndermeyi etkinleştirir. Mail hesaplarının kotası %95 doluluğa ulaştığında, uyarı mailini gönderir. Customize the default mailbox quota warning, linki ile gönderilecek metni ve konusunu değiştirebilirsiniz.
Enable mail autodiscover : Autodiscover özelliğini aktif eder. Autodiscover hakkında daha fazla bilgi almak için Plesk Autodiscover özelliği aktif etme yazımızı okuyabilirsiniz.
Relay Options
Relaying : Mail sunucusunu relay işlemlerine kapatır. Yani gönderim yapamazsınız. Burada authorization is required özelliğini seçip, SMTP üzerinden kimlik doğrulama yapılması gerekmektedir.
Mail Gönderim Limitleri
Mail gönderim limitleme işlemi “Switch on limitations on outgoing email messages” bölümü altından yapılır. Hosting müşterilerinizin bilerek veya bilmeyerek spam yapmasını engellemek için kullanılır. Aktif etmediğiniz takdirde ip adresleriniz kara listelere (RBL,DNSBL) girebileceği gibi, sunucunuzda gereksiz kaynak tüketimi yaşayabilirsiniz.
Default limit on outgoing messages from a mailbox (per hour) : Mail başına, 1 saat içerisinde en fazla gönderilebilecek mail sayısını belirtir.
Default limit on outgoing messages from a domain (per hour) : Domain başına 1 saat içerisinde gönderilebilecek en fazla mail sayısını belirtir.
Default limit on outgoing messages from a subscription (per hour) : Abone başına 1 saat içerisinde gönderilecek en fazla mail sayısını belirtir. Yani abone (subscription) sahibi birden fazla hosting sahibi olsa da bu sayıya riayet eder.
Antivirus settings : Plesk Linux üzerinde antivirüs kullanıyorsanız, işlemleri buradan yapabilirsiniz.
DMARC
Enable DMARC to check incoming mail : Gelen maillerde DMARC kontrolünü gerçekleştirir.
DKIM spam protection
Allow signing outgoing mail : Giden mailler için DKIM imzalamasını yapar.
Verify incoming mail : Gelen maillerin DKIM doğrulamasını gerçekleştirir. Eğer DMARC kontrolü yapıyorsanız, bu seçeneğini kullanamazsınız.
SPF spam protection
Enable SPF spam protection to check incoming mail : Gelen maillerde SPF kontrolünü aktif eder.
SPF checking continues when there are DNS lookup problems : SPF kaydını dns sunucudan çekemese de, dns kaydını aramaya devam eder. Bu seçenek SPF kontrol politikanıza göre aktif olur.
SPF checking mode : SPF kontrol polikatınızı belirler. Aşağıdaki işlemleri seçebilirsiniz
- Only create Received-SPF headers, never block : SPF başlıklarını oluştur fakat SPF kaydı yoksa veya hatalıysa engelleme yapmaz.
- Use temporary error notices when you have DNS lookup problems : DNS çözemezse, geçici hata mesajlarını kullanır.
- Reject mail when SPF resolves to “fail” (deny) : Eğer mail gönderen domainin SPF kaydı başarısız ise, postayı reddeder.
- Reject mail when SPF resolves to “softfail” : SPF kaydı softfail durumunda ise postayı reddeder.
- Reject mail when SPF resolves to “neutral” : SPF değeri nötr ise postayı reddeder.
- Reject mail when SPF does not resolve to “pass” : SPF kaydı başarılı değilse postayı reddeder.
SPF kayıtları ile ilgili, daha detaylı bilgiyi bu yazımızdan okuyabilirsiniz.
Switch on spam protection based on DNS blackhole lists : RBL listelerini aktif eder. RBL listeleri spam ile mücadelede oldukça başarılı yöntemlerden biridir. Aktif edip, RBL listesinin adresini yazmanız gerekir. RBL ile ilgili detaylı bilgileri “Plesk RBL ile Spamla Mücadele” yazmızdan edinebilirsiniz.
Süper yazı teşekkürler