Zesle Panel (zeslecp) ücretsiz bir linux web hosting kontrol paneldir. Kendini hafif ve hızlı olarak tanımlayıp, “kullandığınızda aşık olacaksınız” şeklinde iddialı bir sloganla tanıtıyor.
Özellikle son günlerde Cpanel zamları ile birlikte Linux Hosting kullanıcıları cpanel ve plesk alternatiflerine yöneldiler. ZesleCP de Cpanel/Plesk alternatiflerinden bir tanesi. ZesleCP’nin duyurulması 1 sene olmasına karşın şu anda pek kullanıcısı bulunmuyor. Forumları da kapalı olduğu için maalesef talebi de anlayamıyoruz.
ZesleCP hosting firmaları ve hosting satışı için değil fakat bireysel linux hosting ve web tasarım hizmeti veren firmalar için kullanılabilir.
Web sitesinde 4 ayrı paket bulunuyor. Starter, Basic, Multiuser ve Enterprise şeklinde.
Fakat web sitesinde yine aynı şekilde ücretsiz ve her zaman ücretsiz kalacağı yazıyor. Muhtemel Enterprise gibi paketler için ayrı özellik ve ücretler belirleyeceklerdir.
ZesleCP minimum 512MB Ram, 10GB Hdd, 1Ghz Cpu donanımı istiyor.
Centos 7 ve Ubuntu 14/16 sürümlerine kurulabiliyor. Biz Ubuntu üzerine Zesle Panel kurulumu yapacağız.
ZesleCP sade ve hafif bir web arayüzüne sahip. Web server olarak Apache kullanıyor ve php-fpm ile kuruluyor. Multiphp yani php selector ile farklı php sürümlerini kullanabiliyorsunuz. İhtiyacınız olan php bileşenlerini kurulumda kendisi kuracaktır. Şu anda PHP 5.6 ve sonrası ile beraber PHP 7.3 sürümleri kurulu geliyor.
İstatistik yazılımı olarak awstats kullanıyor. Mariadb ve phpmyadmin de kurulu olarak geliyor.
Ftp yazılımı olarak Pure-ftpd kullanıyor. Mail servis olarak pop3/imap tarafında Dovecot, mta olarak ise Exim mail servisini kullanıyor.
Ubuntu işletim sistemimizin kurulumunun base şekilde yapılması ve üzerinde farklı servislerin çalışmaması gerekecektir.
Ubuntu 16.04 kurulu sunucumuza SSH üzerinden root bilgilerimiz ile giriş yapalım ve öncelikle sistemimizi güncelleyelim.
apt-get update
Güncelleme işlemi bittikten sonra aşağıdaki komutu çalıştıralım.
cd /home && sudo curl -o latest -L http://zeslecp.com/release/latest && sudo sh latest
İlk olarak alttaki ekran ve gelecek ve kurulum başlayacaktır. Daha sonra mail adresini girmeniz gerekecektir. Kurulum 15-20 dakika içerisinde tamamlanacaktır.
Kurulum bittikten sonra; https://ipadresiniz:2087 şeklinde panele erişebilirsiniz.
Giriş için root kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.
Kurulum işlemini tamamlamak için ZesleCP’de hesap açmanız gerekiyor. Panelden alacağınız UserID‘yi ZesleCP’ye tanıtacağız.
UserID ile birlikte “Next” diyerek kurulumu tamamlayabilirsiniz.
ZesleCP web hosting panel görüntüleri de şu şekilde;
Kullanıcı Oluşturma:
Domain Oluşturma
Uygulama Kurulumu
Servisler
ZesleCP oldukça güzel bir panel ve yazılımcıları ile iletişime geçtiğimizde, daha da fazla geliştirme yapacaklarını ifade ettiler. ZesleCP kullanmak isterseniz Veriloji.com üzerinden satın alacağınız sanal sunucu hizmeti ile kurulum yapıp kullanabilirsiniz.
Linux işletim sistemi, açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemidir. Günümüzde dünya genelinde pek çok…
Cloud ve dedicated sunucu , günümüzde işletmelerin bilişim altyapılarını yönetmek için en çok tercih ettikleri…
En iyi veri yedekleme yöntemleri, bulut hizmetleri, yedekleme yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair her şey.
VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…
Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…
Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…