Linux dağıtımları, günümüz bilgisayar ve teknoloji dünyasında, kişisel bilgisayardan sunuculara, mobil cihazlardan robotik cihazlara, arabalardan ev aletlerine kadar her yerde kullanılıyor. Linux dağıtımları son kullanıcılardan, sistem yöneticilerine ve programcılara kadar her türlü ihtiyaca uygun gelişmiş bir skala sunar.
Linux Windows gibi, MacOs gibi bir işlem sistemidir. Aslında dağıtımların üzerinde bulunan çekirdeğe (kernel) verilen isimdir. GPL lisansa sahiptir ve açık kaynak kodludur. Kerneli Linus Torvalds tarafından geliştirilmiştir. Teknoloji dünyasında kullanılan ve geliştirilen bir çok Linux dağıtımı bulunmaktadır.
Linux yazıldığı gibi okunur. Yani linuks şeklinde. Unix çekirdeğinden türetildiği için “linuks” şeklinde okunmaktadır. Ancak her dil de kendi kuralına göre telaffuz edebilir.
Çok ve her geçen gün yenileri ekleniyor. Çünkü Linux’un açık kaynak kodlu yapısı geliştirilmeye müsait. Bazıları aynı tabanı kullanır. RPM, Debian, Pacman, Gentoo, Slackware gibi tabanları kullanıp, geliştirilenler bulunur. Mesela, RPM tabanlı Linux dağıtımları, Redhat, Centos, Fedora, OpenSuse ve Mandrake şeklindedir. Bazıları da RPM tabanlı Linux dağıtımları üzerine inşa edilir. Redhat/Centos merkezli Linux dağıtımları ise, ClearOS, Miracle, Red Flag vb. şeklindedir.
Yani yukarıda değindiğimiz gibi bir çok linux çeşidi bulunuyor.
Daha fazla detay için wikipedi sayfasına bakabilirsiniz.
Bir çok Linux çeşidi var, peki yeni başlayan birisi hangi Linux dağıtımını kullanmalı? Ayrıca bu neden önemli? Neden herhangi birisinden başlayamıyoruz?
Linux dağıtımları, her kullanıcıya uygun şekilde tasarlanmıştır. Fakat “base” bir dağıtımı, yeni başlayan birisinin kurması biraz daha zor olacaktır. Örneğin Arch Linux çok kararlı bir dağıtım olmasına rağmen, kurmak için çok çaba sarf etmeniz gerekir. O yüzden bu yazımızda Windows gibi cd’den (usb vb.) boot edip direkt kurulan, yeni başlayan birini sıkıntıya sokmayacak dağıtımları inceleyeceğiz.
Ubuntu en popüler Linux dağıtımlarından bir tanesi. Özellikle son kullanıcı nezdinde her geçen gün popülerliği artıyor. Eğer Ubuntu (desktop) tercih edecekseniz LTS sürümlerini edinmeye ve kurmaya çalışın. LTS (long term support) uzun süreli destek anlamına gelir ve edindiğiniz sürüme destek uzun süre bitmeyecektir.
Ayrıca Ubuntu kurulumda kolay bir arayüz sunacaktır. Böylelikle terminal ile içli dışlı olmanıza gerek kalmadan kurulumu basitçe yapabileceksiniz.
Ubuntu varsayılan olarak Gnome masaüstü ile kurulu gelir. (Evet linux dağıtımlarında farklı masaüstleri kurabilirsiniz) Gelişmiş bir uygulama ağına sahiptir. Uygulama merkezinde (software center) ihtiyacınız olan uygulamayı aratıp, direkt kurabilirsiniz. Kolay kullanımı sayesinde, Ubuntu Linux’u çok seveceksiniz.
Windows dünyasından sıkılan, son kullanıcılar için hazırlanmış bir Linux dağıtımı. Linux Mint’in tabanı Ubuntu’ya dayanmaktadır. Son kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan Linux Mint’in kurulumu da oldukça kolaydır.
Linux Mint, Mate ve XFCE masaüstü ortamı da sunar. Ancak yeni başlayanlar için Cinnamon masaüstü ortamı tercih edilmektedir.
Linux Mint dağıtımını tercih ederseniz, Windows’a yakın olduğunu da gözlemleyeceksiniz. Windows da olduğu gibi, sol altta “başlat” çubuğu gibi butonu göreceksiniz.
Mx Linux Debian tabanlı bir linux dağıtımı. Eğer yeni bir Linux kullanıcı iseniz MX Linux size bunu hissettirmeye çalışan bir dağıtım. MX Linux varsayılan olarak XFCE masaüstü ortamıyla birlikte gelir. Sol tarafta sabit bir göre çubuğu bulunur.
Diğer Linux dağıtımlarında olduğu gibi, XFCE masaüstünü beğenmezseniz. kolaylıkla Gnome veya KDE masaüstlerine geçebilirsiniz.
MX Linux biraz eski görünebilir, ancak kullanımı en kolay Linux dağıtımlarından biridir ve kullanıcı dostudur.
DistroWatch.com’a göre PCLinuxOS sen popüler 20 Linux dağıtım listesinde yer alıyor. Kullanımı ve kurulumu kolay bir Linux dağıtımı.
PcLinuxOS live cd olarak bilgisayarınıza kurulacaktır, daha sonra install diyerek kurulumu gerçekleştirebiliyorsunuz.
KDE veya Mate masaüstü olarak gelen PCLinuxOS’un iki masaüstünden birini tercih edip, kurulumu indirebiliyorsunuz. Windows’tan Linux’a geçiyorsunuz Mate masaüstü olarak kullanmanız daha uyumlu olacaktır.
Yukarıda Arch Linux’un kurulum zorluğundan bahsettik. Acemi bir Linux kullanıcısının Arch’ı kurması epey zorlaştırıcıdır. İşte Manjaro Linux dağıtımı burada yardımımıza koşuyor. Manora ile Arch Linux’un repolarını kullanabiliyorsunuz.
Manjora’nın da kurulumu basit ve sade şekilde yapılandırılmış.
Manjora Ubuntu’ya benzer bir Linux dağıtımı. Çok çeşitli masaüstü ortamları ve paketleri sağlamakla birlikte, Arch Linux’un sunduğu her avantajdan faydalanabilirsiniz.
Yazımızda toplam beş acemi dostu linux dağıtımını inceledik. Bununla beraber yukarıda değindiğimiz gibi çok daha fazla linux dağıtımı var. İlk kullanımlardan sonra, Linux konusunda tecrübe kazandığınızda kendiniz seçim yapabilirsiniz.
Ayrıca Linux konusunda kararsızsanız, Ubuntu’yu Windows işletim sistemine “dual boot” şeklinde kurabileceğiniz gibi, dağıtımları sanal sunucular üzerinde de deneyebilirsiniz.
Linux işletim sistemi, açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemidir. Günümüzde dünya genelinde pek çok…
Cloud ve dedicated sunucu , günümüzde işletmelerin bilişim altyapılarını yönetmek için en çok tercih ettikleri…
En iyi veri yedekleme yöntemleri, bulut hizmetleri, yedekleme yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair her şey.
VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…
Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…
Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…