Günümüz internet dünyasında bir çok servis ve protokol bulunur. Mail kullanabilmek için, Pop3/imap, mail gönderebilmek için SMTP gibi servisler vardır. Bir web sitesi oluşturmak ve buna ziyaretçilerin gelmesini sağlamak için de web sunucu servisleri bulunur.
Web sunucusu, (web server) world wide web üzerinden yapılan HTTP istekleri yerine getirmek için kullanılan bir yazılımdır. Ziyaretçilerin dosyalara nasıl erişileceğini denetler ve ziyaretçiye yapılandırılmış şekilde web sitelerini sunar.
Mart 1989’da Sir Tim Berners-Lee hipermetin sistemi kullanarak bilim adamları arasında bilgi alışverişini kolaylaştırmak amacıyla CERN’e yeni bir proje önerdi ve ortaya bilinen ilk web sunucu olan NeXTSTEP çıktı.
Daha sonra 1991 ve 1994 arasında, HTTP protokolünün geliştirilmesi için çalışmalar yapıldı. 1994 yılında yine Berners-Lee tarafından W3C (World Wide Web Konsorsiyumu) kuruldu. Böylece web sunucular tarafından standartlar da getirilmiş oldu.
NextSTEP’in geliştirilmesinden sonra ve internet kullanımı yaygınlaşıp, yazılımcıların, sistem yöneticilerinin, Linux Hosting ve Windows Hosting kullanıcılarının en önemlisi de ziyaretçilerin istekleri farklılaşmasıyla birlikte bir çok web sunucusu da hayatımıza girdi. Apache, IIS, Nginx ve LiteSpeed şu anda en popüler olan web sunucularıdır.
Popüler Web Sunucular şu şekilde;
Apache Web Server : Apache web sunucusu, Apache Software Foundation (apache yazılım vakfı) tarafından geliştirilen en popüler web sunucularından biridir. Şu anda internet üzerindeki web sitelerinin %50’den fazlası Apache Web sunucusu üzerinde çalışır.
Açık kaynaklıdır ve esnek bir yapısı bulunmaktadır. Apache, Linux dağıtımlarında Windows sunucu ve masaüstü işletim sistemlerinde , Unix FreeBSD, Mac OS X gibi işletim sistemlerinde çalışır. Neredeyse tüm işletim sistemlerini destekler. Bir çok modülü ve kütüphanesi bulunur. Oldukça kararlı çalışır. Apache, açık kaynak topluluğu sayesinde çok fazla desteğe sahiptir. Şu anda internet üzerindeki web sitelerinin %50’den fazlası Apache Web sunucusu üzerinde çalışır.
Nginx : Apache’den son en popüler ve en çok kullanılan web sunucusudur. Kararlı ve stabil çalışır. Apache web sunucusuna göre daha performanslı çalıştığı söylenir. Açık kaynaklıdır ve bir çok Unix/Linux sistemlerine kurulabilir.
Pazar payı olarak Apache’de sonra ikinci sıradadır ve %24’lük bir pazar payı bulunur.
IIS : Açılımı ile internet informotion server. Microsoft’un Windows NT/2000 ile beraber geliştirdiği bir web sunucusudur. Açık kaynak değildir. Windows işletim sistemlerinin sunucu ve masaüstü de dahil olmak üzere neredeyse her sürümünde çalışabilir. Özellikle asp ve asp.net geliştiricileri tarafından kullanılır.
Pazar payı sıralamasında 3. sıradır ve %11’lik bir kullanımı bulunur.
LiteSpeed : Yüksek performanslı bir HTTP sunucusudur. Özellikle WordPress Hosting kullanıcı tarafından tercih edilir. Apache kurulu bir sunucu içinde çalıştırdığınızda, tüm apache yapılandırmasını okuyabilir ve Apache’den geçisi kolaylaştırır. Ücretli olarak sunulur.
Litespeed web sunucular arasında pazar payında 4. sıradır.
OpenLiteSpeed : Litespeed’in ücretsiz ve açık kaynak olarak sunulan versiyonudur. Bazı htaccess yapılandırması dışında özellikleri paraleldir. Litespeed’e göre kısıtlandırılmış özellikleri bulunur. Bu yazımızı okuyarak Openlitespeed ve Litespeed farkı hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Apache Tomcat : Açık kaynaklı ve Java uygulamacısı çalıştıran web sunucusudur. Genellikle Java uygulamalarını çalıştırmak için Java geliştiricileri tarafından kullanılır. Yine Apache Vakfı tarafından geliştirilir.
Lighttpd : Küçük bir pazar payına sahip olan Lightttpd, adından anlaşılacağı gibi hafif bir işlemci ve ram yükü oluşturur. Açık kaynaklıdır ve BSD lisansı altında dağıtılır. Basit HTML ve PHP siteler için idealdir bir kullanım sunar. BSD türevlerinde ve bir çok Linux dağıtımında çalışabilir.
Caddy Web Server : Caddy web server açık kaynak kodlu olarak geliştirilmiş, Go dili ile yazılmış, varsayılan olarak HTTPS kullanan tek, modern bir web sunucusudur. Let’s Encrypt ile entegre edilmiştir ve ücretsiz SSL sunar. Go dili ile geliştirildiği için ek bir kütüphaneye ihtiyaç duymadan, konteynerlar dahil her platformda çalışabilir. ARM işlemciler dahil bir çok işletim sisteminde çalışabilir. Kurulumu ve konfigürasyonu oldukça kolaydır. Yakın gelecekte, geliştirildikçe muhtemelen kullanımı da oldukça artacaktır.
Jigsaw Web Server : Java dili geliştirilmiş bir web sunucusudur. Genelde CGI geliştiricileri tarafından tercih edilse de pek kullanılan bir web sunucusu değildir. Tam teşekküllü bir web sunucusu değildir ve daha çok deneysel kullanım için kullanılır. Java destekleyen herhangi bir cihaza kurulabilir.
Hiawatha Web Server : 2002 yılından bu yana geliştirilen, açık kaynaklı bir web sunucusudur. CGI/FastCGI, reverse proxy ve url rewrite destekler. Debian, Ubuntu, Gentoo gibi Linux dağıtımlarının yanı sıra, BSD tabanlı işletim sistemlerinde ve cgywin ile Microsoft işletim sistemlerinde çalıştırılabilir.
Bunların dışında farklı amaçlar ile yapılan (nodejs) ve forklanmış (openresty) gibi daha fazla web sunucusu bulunmaktadır.
Not : Pazar payı payları datanyze.com üzerinden alınmıştır.
Linux işletim sistemi, açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemidir. Günümüzde dünya genelinde pek çok…
Cloud ve dedicated sunucu , günümüzde işletmelerin bilişim altyapılarını yönetmek için en çok tercih ettikleri…
En iyi veri yedekleme yöntemleri, bulut hizmetleri, yedekleme yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair her şey.
VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…
Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…
Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…