Günümüz teknoloji dünyasında, hala en çok kullanılan mail MTA’larından bir tanesi sendmail. Neden sendmail? Çünkü sendmail tüm Linux ve Unix dağıtımlarında varsayılan olarak geliyor ve bir çok sunucu kiralayan veya yöneten kişi sendmail’i devre dışı bırakmıyor.
Sendmail 80’li yılların başında, BSD işletim sistemleri için, basit bir mail gönderme aracı olarak geliştirildi. O zamanlar oldukça işlevsel olan sendmail şimdi sadece sunucu içerisinde mail göndermek için kullanılıyor. Zira teknoloji çok gelişti ve kullanımlarımız arttı.
Mail teknolojilerinin gelişmesi ile beraber, spam sayıları da arttı. Haliyle spam ile mücadele için de bir çok teknik geliştirildi. İşte spf kaydı da bunlardan bir tanesi.
Açılımı Sender Policy Framework olan SPF, Gönderim politika çerçevesi olarak çevirilebilir ve spam ile mücadele yöntemlerinden sadece bir tanesidir. Çalışma mantığı gayet basittir. Smtp sunucunuzda spf kontrolünü (spf check) aktif ettiğinizde, size mail gönderen bir domainin, dns kayıtlarını kontrol eder, eğer domainin dns kaydında, spf yoksa veya hatalıysa maili reddeder. Özellikle mail hosting için iyi yapılandırılması gerekmektedir.
Aşağıdaki örnekle daha sağlıklı anlayabiliriz;
Öncelikle pendc.com spf kaydını kontrol edelim.
pendc.com spf kaydı ip adresi (txt) 46.20.7.77 şeklinde. Yani pendc.com üzerinden mail göndermek istediğimizde, mail sunucumuzun ip adresi 46.20.7.77 şeklinde olmalı. Eğer farklı bir ip adresinden mail göndermek istersek ve karşıdaki SMTP sunucusu spf kontrolü yapıyorsa, gönderdiğimiz maili reddedecektir.
Aslında SPF’nin asıl amacı, maillerin gerçekten doğru yerden geldiğini doğrulayıp, sahte posta yani pishing kullanımını engellemek.
SPF kaydını sorgulamak için, nslookup aracını kullanabileceğiniz gibi mxtoolbox sitesini de kullanabilirsiniz.
SPF kaydı mail sunucu kullanımınıza göre değişkenlik gösterecektir. Eğer tek bir mail sunucunuz var ise ve onu da tek bir ip üzerinden kullanıyorsanız, pendc.com spf kaydı gibi bir kayıt girebilirsiniz.
v=spf1 mx a ip4:46.20.7.77 -all
Bu kayıt, 46.20.7.77 ip adresi dışında, bir ip adresi üzerinden, mail gelirse, direkt olarak reddetmesi için girilir.
Eğer mail sunucunuz üzerinden birden fazla ip adresi kullanıyorsanız, bir class veya farklı ipler de girebilirsiniz.
Örneğin; pendc.com üzerinde 46.20.7 C Class için bir kayıt girmek istersek;
v=spf1 mx a ip4:46.20.7.0/24 -all
Bu kayıt, 46.20.7.1 ve 46.20.7.255 ip aralığından, mail göndermeye açık olduğumuzu ifade eder.
Farklı bir Class üzerinde bir ip adresimiz var ise;
v=spf1 a mx ip4:46.20.7.77 ip4:1.1.1.1 -all
Bu kayıt ise, 46.20.7.77 ve 1.1.1.1 ip adresleri üzerinden mail gönderme izni verdiğimizi belirtir. Bu iki ip adresi dışında mail göndermek istediğimizde, spf kontrolü yapan bir mail sunucu mailimizi reddedecektir.
all şeklinde girdiğimiz kayıt politikamızı belirler. Yukarıdaki ifadeler, gri bir ifadedir. Karşı tarafın mail sunucusu mailinizi alabilir veya reddedebilir. Sağlam bir politikanız olması istiyorsanız “-all” ifadesini kullanmanız gerekir.
Linux işletim sistemi, açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemidir. Günümüzde dünya genelinde pek çok…
Cloud ve dedicated sunucu , günümüzde işletmelerin bilişim altyapılarını yönetmek için en çok tercih ettikleri…
En iyi veri yedekleme yöntemleri, bulut hizmetleri, yedekleme yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair her şey.
VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…
Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…
Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…