Plesk bilindiği üzere, internet dünyasında en çok kullanılan web hosting kontrol panellerinden bir tanesi. Kullanıcısı da sürekli artıyor. Web üzerinde çalışan ve public olarak erişimi olan her servisin varsayılan portlarını değiştirmemiz bir güvenlik önlemi olarak algılanıyor. Yani ssh portunu değiştirmemiz az da olsa bir güvenlik önlemi ve varsayılan portları değiştirdiğimizde brute force ataklarının da önüne geçmiş (bir nebze) oluyoruz. Dolayısı ile internete açık, herkes tarafından ulaşılabilir hale getirdiğimiz tüm servis yazılımların mümkün olduğu kadar varsayılan portlarını değiştiriyoruz.
Daha önce yazımızda Plesk Linux‘un varsayılan portunu değiştirme işlemini yazmıştık. Bu yazımızda Plesk Windows web arayüzünün varsayılan portunu değiştirmeyi inceleyeceğiz.
Plesk panelin windows ve linux işletim sistemlerinde varsayılan portu (default port) 8443 ve 8880 şeklinde. Yani Plesk Onyx arayüzüne ulaşmak için https://ipadresi:8443 veya http:/ipadresi:8880 portlarını kullanıyoruz.
Plesk default portu nasıl değiştirilir?
Plesk Onyx Windows’un varsayılan portunu değiştirmemiz için Microsoft Server işletim sistemine RDP ile yani uzak masaüstü bağlantısı ile ulaşmamız gerekiyor.
Uzak masaüstü bağlantı uygulaması ile Plesk Onyx kurulu Windows sunucumuza erişelim. Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar üzerinden veya Başlat > Çalıştır deyip InetMgr.exe yazarak, IIS’e ulaşalım.
IIS üzerinde Sites ve PleskControlPanel sekmelerine tıklayalım. PleskControlPanel üzerinden “Edit Bindins” diyelim.
Burada değiştirmek istediğiniz portun üzerine gelip “Edit” diyoruz.
Port kısmına farklı bir servis veya yazılım tarafından kullanılmayan bir değer atıyoruz (65536’ya kadar) ve “OK” diyoruz. “Close” diyerek açılan kutuları kapatıyoruz ve PleskControlPanel web sitesini yeniden başlatıyoruz.
Bu işlemden sonra Plesk kontrol panelinize belirlediğiniz port üzerinden ulaşabilirsiniz. Plesk default port değişmiş oldu.
Eğer firewall devrede ise belirlediğiniz porta izin vermeyi unutmayın.
Veriloji.com üzerinde linux hosting ve windows hosting paketlerimizi Plesk Hosting ile oluşturmaktayız.
Linux işletim sistemi, açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemidir. Günümüzde dünya genelinde pek çok…
Cloud ve dedicated sunucu , günümüzde işletmelerin bilişim altyapılarını yönetmek için en çok tercih ettikleri…
En iyi veri yedekleme yöntemleri, bulut hizmetleri, yedekleme yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair her şey.
VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…
Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…
Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…
View Comments
çok saol işime yaradı teşekkürler