Plesk internet dünyasında, en çok kullanılan web hosting kontrol ve yönetim panellerinden biridir. Rusya da geliştirilmiş, 2003 yılında Swsoft firması tarafından satın alınmıştır. 2008 yılında Parallels firması ile Swsoft firması birleşmiştir. Şu anda Parallels firması tarafından geliştirilmekte ve satılmaktadır.
Kendi sayfalarında belirtildiği kadarıyla, dünya üzerinde 384.000 civarında sunucu üzerinde çalışmakta ve 11 milyon web sitesi Plesk kontrol paneli üzerinde yayın yapmaktadır. Ayrıca 19 milyon eposta kutusu da Plesk üzerinden hizmet alıyor. 140 ülkede satışı yapılıyor ve 32 adet dil desteği bulunuyor.
Plesk Web Hosting kontrol paneli daha çok Linux Hosting ve web tasarım firmaları tarafından tercih ediliyor. Ayrıca otomatik WordPress kurulum işlemleri de yaptığı için wordpress hosting için de tercih ediliyor.
Bu yazımızda Plesk Onyx panelinin Linux işletim sistemleri versiyonunu inceleyeceğiz.
Plesk’in Windows Server ailesi ve Linux dağıtımları için ayrı iki versiyonu bulunuyor. Plesk Onyx adı ile sunulan bu yazılımın minimum gereksinimleri (minimum requirements) şu şekilde;
Plesk Linux minimum 512MB RAM ve 1GB Swap alanına ihtiyaç duyuyor. Ayrıca 10GB disk alanı istiyor.
Plesk Windows ise minimum 2GB RAM ve 30GB disk alanına ihtiyaç duyuyor .
Plesk Linux Debian 8, Debian 9, Ubuntu 14.04, Ubuntu 16.04, Ubuntu 18.04 (Plesk Onyx 17.8 ve sonrası) Centos 6, Centos 7, Red Hat Enterprise 6, Red Hat Enterprise 7 Linux dağıtımlarına kurulabiliyor. Bu dağıtımların hepsi 64bit olmalı.
Plesk Onyx’in vps (sanal sunucu) ve dedicated sunucular (fiziksel sunucu) için ayrı bir fiyatlandırması olduğu gibi, domain kayıt başına da ücretlendirmesi mevcut.
Plesk Onyx hem VPS hem de fiziksel sunucularda 3 paket sunuyor. 10 domain barındırma, 30 domain barındırma ve sınırsız (unlimited) domain barındırma. Fiyatları daha detaylı Plesk’in sayfasından inceleyebilirsiniz. Ayrıca Plesk satış ortakları daha avantajlı fiyatlar sunabiliyorlar.
Ayrıca Plesk Onyx deneme (trial) kullanım için de bir seçenek sunuyor. İstediğiniz sürümde 14 günlük trial lisans alabiliyorsunuz.
Plesk Linux, diğer ücretli ve ücretsiz kontrol panel muadilleri gibi, bir sistem yöneticisinin veya linux hosting kullanıcısının ihtiyaç duyduğu her işlemi panel üzerinden yaptırıyor.
Plesk linux kontrol panel portu varsayılan 8880 ve 8443 şeklindedir. 8080 portu http, 8443 portu ise https protokolü üzerinde çalışır.
Plesk üzerinde web hosting ve mail hosting kullanıcılarının ihtiyaçlarını giderecek şekilde kurulduğu gibi, Plesk üzerine 3. parti eklentiler de kurabiliyorsunuz.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Plesk kullanan fazla sayıda insan olduğu için, Plesk konusunda hem kendi döküman sisteminden, hem kendi forum sayfalarından olası problemlere çözüm bulabileceğiniz gibi, kullanıcıların kendi oluşturduğu blog yazılardan da faydalanabilirsiniz.
Plesk Onyx Linux üzerine kurulum için Centos üzerine plesk panel kurulumu yazımızı okuyabilirsiniz.
pendc.com üzerinde Plesk Hosting kullanabilir veya VDS satın alarak Plesk kontrol panelinin özelliklerinden faydalanabilirsiniz.
Linux işletim sistemi, açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemidir. Günümüzde dünya genelinde pek çok…
Cloud ve dedicated sunucu , günümüzde işletmelerin bilişim altyapılarını yönetmek için en çok tercih ettikleri…
En iyi veri yedekleme yöntemleri, bulut hizmetleri, yedekleme yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair her şey.
VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…
Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…
Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…