Categories: LinuxPlesk

Plesk Apache Optimizasyonu

Plesk Panel, web hosting sektöründe en çok kullanılan panellerden bir tanesi. Hem Linux Hosting hem de Windows Hosting desteği ile beraber de kullanımı her geçen gün daha fazla artıyor.

Apache Nedir?

Oluşturduğunuz web sayfalarını yayınlamak ve ziyaretçiye açmak için web sunucusu gereklidir. Apache de internet üzerinde en çok kullanılan web sunucudur. Web sitelerinin %50’den fazlası Apache üzerinde çalışmaktadır. Ücretsiz ve açık kaynaklı olarak sunulur. Tüm Linux dağıtımlarında, BSD işletim sistemlerinde, Windows Sunucu ailesi ve masaüstü işletim sistemlerinde ve MacOS işletim sisteminde çalışabilir. Topluluğu sayesinde çok fazla dokümana sahiptir. Apache Yazılım Vakfı (Apache Software Foundation) tarafından geliştirilmektedir.

Apache optimizasyonu neden gerekli?

Günümüz internet dünyasında, web sitelerinin hızlı açılması, hem ziyaretçiler hem de SEO konusunda web tasarım hizmeti veren firmalar için önemli. Zira Google ve diğer arama motorları web sitelerinin açılış hızını da kıstas alarak, üst sıralarda yer almanıza olanak tanıyabiliyor. Bu sebeple de, web sunucuların performanslı çalışması oldukça önemli. Performans için de Apache web sunucuyu optimize edeceğiz.

Plesk Apache optimizasyon, performans işlemleri

Plesk Apache servisi tabii ki, Linux olarak çalışıyor. Windows üzerine kurulmuş bir panelde IIS (internet information server) çalışmaktadır.

Performans için kısaca şu işlemleri yapacağız;

  • Gereksiz Apache modüllerini kapatacağız.
  • Loglama işlemini pipe olarak seçeceğiz
  • Apache yeniden başlatma türünü seçeceğiz
  • Apache yeniden başlatma süresini düzenleyeceğiz
  • Web sitelerinin hızı için GZIP aktif edeceğiz
  • Cache kullanımı

Apache gereksiz modülleri kapatma

Plesk üzerinde Apache kullandığımızda, gereksiz modüller de varsayılan olarak kurulur. Burada gereksiz ibaresi kullanılmayan anlamında kullanılmıştır. Bu işlemler için Plesk admin veya root bilgisine ihtiyacımız bulunuyor. Öncelikle bilgilerimiz ile giriş yapalım;

Sol taraftaki menüden Tools & Settings kısmına girelim;

Daha sonra, Apache Web Server ibaresine tıklayalım;

Açılan sayfada “Apache Modules” kısmında, yüklü modülleri göreceğiz. Bu kısımda işimize yaramayan, kullanmadığımız modülleri kaldıralım ve Apply butonu ile işlemi kaydedelim.

Bu işlem, sunucumuzda Apache’nin ram kullanım miktarını düşürecektir. Bu işlem ileri seviye gerektiren bir konu olsa da, özellikle proxy ile modüllerini kaldırabilirsiniz. chroot kullanmıyorsanız unixd modülünü, cache kullanmıyorsanız cache modülünü, sıkıştırma kullanmıyorsanız deflate modülünü (kullanın) kaldırabilirsiniz.

Aşağıda listelediğimiz modüller kullanılması gerekli modüllerdir, bunun dışında kalan modüllerin kullanımının yapıya göre belirlenmesi gereklidir.

  • env
  • auth_digest
  • authn_file
  • authz_host
  • authz_user
  • actions
  • alias
  • autoindex
  • dav
  • dir
  • log_config
  • mime
  • negotiation
  • setenvif
  • ssl

Apache pipe günlükleri

Apache varsayılan olarak, her log dosyası oluşturduğunda, servisini yeniden başlatır. Eğer hosting (domain) sayınız fazla ise pipe log aktif ederseniz, her seferinde yeniden başlatma işlemi olmayacak ve gereksiz kaynak tüketimi yaşatmayacaktır.

İşlemi yukarıda bulunan aynı sayfadan “Piped Logs” ibaresini işaretleyerek yapabilirsiniz.

Apache yeniden başlatma türü

Bir hostinge ait ayarları değiştirdiğinizde, (yapılandırma değişikliği, subdomain oluşturma vb) değişiklikler yalnızca Apache yeniden başlatıldığında geçerli olur. Apache normal ve graceful şeklinde iki adet yeniden başlatma seçeneği sunar. Apache graceful restart seçeneğini aktif ettiğinizde, hostinglerde herhangi bir kesinti olmayacaktır.

Yine Apache Web Server Settings sayfasında, “Apache graceful restart” ibaresini işaretleyerek aktif edebilirsiniz.

Apache yeniden başlatma süresi

Yukarıda değindiğimiz gibi, kullanıcılar hosting ilgili işlemler yaptığında değişiklikler yalnızca Apache yeniden başlatıldıktan sonra geçerli olur. Eğer fazla sayıda hosting hesabınız var ise, her yapılan değişiklikte Apache servisi yeniden başlayacaktır. Varsayılan değer “0” olarak belirlenmiştir ve bu her değişiklikte yeniden başlat ayarıdır. Bu ayarı hostinglerinizin durumuna göre değiştirmenizde faydalı olacaktır. Eğer fazla hosting hesabınız yok ise, herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Bu ayarda yukarıdaki aynı sayfalardan, Apache restart interval seçeneğinden değiştirilebilir.

GZIP aktif etme

Bu kısıma kadar ifade ettiğimiz kısımlar, genelde sunucunun kaynaklarının az kullanımı ile ilgiliydi. GZIP ise, sunucumuzun değil, web sitelerimizin daha hızlı açılmasını sağlayacak bir işlem.

Gzip aktif etmek için yine bloğumuzda yazdığımız Plesk Panel mod_gzip aktif etme yazısına göz atabilirsiniz.

Cache kullanımı

Cache (önbellek) kullanımı da web sitelerinizin hızını önemli ölçüde artıracaktır. Cache kullanımı için mod_expires aktif etmemiz gerekiyor.

Yine yukarıda bulunan Apache Modules sayfasında expires seçeneğini işaretlediğimizde mod_expires’ı aktif etmiş oluyoruz. Hostinglerin altında .htaccess ile cache kullanılabileceği gibi, direkt tüm domainler üzerinde kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Tüm domainlerde kullanım için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

expires dosyayı oluşturalım;

nano /etc/httpd/conf.d/expires.conf

Oluşturduğumuz dosyaya aşağıdaki kodları yapıştıralım;

LoadModule expires_module modules/mod_expires.so
ExpiresActive on
ExpiresDefault "14 gun"
ExpiresByType image/jpg "1 ay"
ExpiresByType image/gif "1 ay"
ExpiresByType image/jpeg "1 ay"
ExpiresByType image/png "1 ay"
ExpiresByType text/css "1 ay"
ExpiresByType application/pdf "1 ay"
ExpiresByType text/javascript "1 ay"
ExpiresByType text/x-javascript "1 ay"
ExpiresByType application/javascript "1 ay"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "1 ay"
ExpiresByType text/css "1 ay"
ExpiresByType image/ico "1 ay"
ExpiresByType image/x-icon "1 ay"
ExpiresByType text/html "1 ay"

httpd.conf dosyasını açalım ve ekleyelim;

nano /etc/httpd/conf/httpd.conf
FileETag None

Apache servisini yeniden başlatalım;

service httpd restart

Sonuç

Yukarıda değindiğimiz gibi; yaptığımız işlemler, hem sunucunun kaynak kullanımı hem de web sitelerinin hızlı açılması için, Plesk Apache performans işlemleridir. Expires modülünü kullanırken, verilen önbellek süreleri Pagespeed’in tavsiyelerine göre verilmiştir, siz farklı şekilde belirleyebilirsiniz.

admin

View Comments

Recent Posts

Linux İşletim Sistemi Nedir?

Linux işletim sistemi, açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemidir. Günümüzde dünya genelinde pek çok…

1 ay ago

Cloud Sunucu mu? Dedicated Sunucu mu?

Cloud ve dedicated sunucu , günümüzde işletmelerin bilişim altyapılarını yönetmek için en çok tercih ettikleri…

2 ay ago

En İyi Veri Yedekleme Yöntemleri ve Önemi

En iyi veri yedekleme yöntemleri, bulut hizmetleri, yedekleme yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair her şey.

2 ay ago

VDS Nedir?

VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…

3 ay ago

Plesk SSH ile Mail Komutları

Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…

4 ay ago

IPMI Şifre Sıfırlama

Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…

4 ay ago