Sunucuların en önemli özelliği yoğun kullanıma uygun olarak yapılandırılması. Sunucular power supply’den, fanlarına kadar 24 saat açık kalacak şekilde yapılandırılmıştır. Fakat bazen yaptığımız bir güncelleme, ek donanım takılması veya oluşan bir arızadan dolayı yeniden başlatılması (restart) gerekmektedir. Veya istemediğimiz bizim tarafımızdan yapılmayan bir yeniden başlatma da söz konusu olabilir.
Sunucunun ne zamandır açık olduğunu (daha doğrusu işletim sisteminin) ne zamandır hizmet verdiğini öğrenmek için uptime isminde Linux veya Unix tabanlı dağıtımlar içinde varsayılan olarak gelen bir komut mevcut.
Aslında gayet basit bir komut ve cevabı da gayet basit. SSH’a giriş yapıp yazalım;
uptime
Sunucu bize cevap olarak, 19 gündür açık olduğunu, şu anda sistemde bir kullanıcı olduğunu ve Load seviyesinin de 0,10 olduğunu gösterdi.
uptime -p
Farklı bir sunucuda da uptime -p parametresi ile girdiğimizde, 51 hafta, 6 gün, 20 saat ve 1 dakikadır up yani açık durumda olduğunu gösterdi.
uptime -s
-s paramatresi ile hangi tarih ve saatte açıldığını gösterdi.
Linux işletim sistemi, açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemidir. Günümüzde dünya genelinde pek çok…
Cloud ve dedicated sunucu , günümüzde işletmelerin bilişim altyapılarını yönetmek için en çok tercih ettikleri…
En iyi veri yedekleme yöntemleri, bulut hizmetleri, yedekleme yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair her şey.
VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…
Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…
Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…