IPMI Şifre Sıfırlama

Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır.

Özellikle veri merkezleri (datacenter) üzerinde barındırılan sunucular, bazen hayati öneme sahiptirler. Bu sunuculara farklı lokasyonlardan, SSH, RDP gibi uzaktan yönetim protokolleri ile erişilip, yönetim sağlansa da bazen sunucular belirli hatalar verip, bu protokoller üzerinden erişimimiz kısıtlanabilir veya erişim komple kaybolabilir. Eğer uzakta bulunan bir sunucumuza, bu araçları kullanarak bağlanamıyorsak, ciddi bir problem söz konusudur. Bu problemin bir çok nedeni olsa da sunucumuzun yanına gidemediğimiz zamanlarda, imdadımıza, sanki sunucunun yanı başındaymışız gibi davranan yönetim araçları koşar. Yönetim araçları, farklı markalar için farklı opsiyonlar sunabilmektedir. Yönetim araçları, HP marka sunucular için ILO, Dell marka sunucular için IDRAC olabildiği gibi, Fujitsu, Supermicro markalarında ise IPMI dediğimiz bir yönetim ara yüzü bulunmaktadır.

IPMI Nedir?


Intelligent Platform Management Interface (akıllı platform yönetim arayüzü) olarak bilinen, kısaltması IPMI olan bu yazılım, sunucumuzu, işletim sistemine erişimimiz olmasa dahi, yönetmemize olanak tanıyan, sunucumuz hakkında genel bilgiler veren INTEL’in geliştirmiş olduğu bir yazılımdır.

IPMI Hangi Marka Sunucularda Bulunur?


IPMI, genel olarak INTEL anakartlı sunuclarda bulunur. Fakat INTEL’in sayfasında, hangi adaptörleri desteklediği detaylıca belirtilmiştir. Genel olarak, INTEL, Fujitsu, IBM, Supermicro markalı sunucularda IPMI kullanılır.

IPMI ile Neler Yapılabilir?


IPMI ile sunucumuz hakkında genel bilgiler edinebiliriz. Sunucumuzun sağlık (health) durumu, sunucu üzerindeki disklerin durumu, sunucu üzerindeki olaylar (event logs) gibi bir çok bilgiyi edinebilme şansına sahip oluruz. Ayrıca, sunucumuza, KVM (keyboard, video, monitor) ile bağlanıp, sunucumuza bios seviyesinde görüntüleme olanağımız bulunur. Virtual Media desteği ile beraber, sunucumuza ISO dosyalarını mount edip, işletim sistemlerini uzaktan kurabiliriz. Yine sunucumuza ait firmware bilgilerini de IPMI üzerinden güncelleyebiliriz. Sunucu açma (power on) kapatma (power off) veya sunucuyu resetleme işlemlerini de basitçe gerçekleştirebiliriz.

IPMI Şifre Sıfırlama


IPMI şifresini sıfırlamak için en basit yol, sunucuya monitor takıp, bios ayarlarından şifreyi değiştirmek olacaktır. Fakat sunucumuzun yanında değilsek ve IPMI şifresini hatırlamıyorsak, sıfırlama işlemini, işletim sistemi üzerinden de gerçekleştirebiliriz.

IPMI Şifresi Nasıl Sıfırlanır?


IPMI şifresini, sunucunun üzerinde kurulu bir işletim sistemi üzerinden de sıfırlamak veya değiştirmek mümkündür. Bunun için sunucunun üzerinde işletim sistemine erişmemiz ve IPMICFG yazılımı indirmemiz gerekiyor. IPMICFG programını, direkt olarak Supermicro’nun sitesinden (https://www.supermicro.com/SwDownload/SwSelect_Free.aspx?cat=IPMI) indirebiliriz. İşlemlerimizi Windows üzerinde gerçekleştireceğiz.

Dosyamızı indirdikten sonra, sıkıştırılmış dosyayı, masaüstüne çıkartalım. Başlat > çalıştır > CMD yazarak, commmand prompt ekranına düşelim.

İndirdiğimiz dosyanın yoluna CD komutu ile gidelim.

Örneğin;

cd Desktop\IPMICFG_1.32.0_build.200910\Windows\64bit

Bu dizinde IPIMCFG-Win.exe dosyasını parametreleri ile beraber çalıştırabiliriz.

IPMICFG-Win.exe -m parametresi ile sunucumuz üzerindeki IPMI’ın ip adresini ve MAC adresini görüntüleyebiliriz.

IPMI üzerindeki kullanıcıları görüntülemek istersek ise IPMICFG-Win.exe -user list komutunu kullanabiliriz. Ayrıca şifresini sıfırlamak istediğimiz kullanıcının USER ID bilgisini de bu ekran üzerinden almamız gerekiyor.

Daha sonra ise, IPMICFG-Win.exe -user setpwd 2 parola komutunu kullanarak, USER ID bilgisi “2” olan kullanıcının şifresini “parola” şeklinde güncellemiş oluruz.

IPMICFG-Win.exe -user -help komutu ile kullanıcı parametlerini görüntüleyebilir, IPMICFG komutu ile kullanıcı ekleme, kullanıcı silme veya kullanıcı seviyesini değiştirme işlemlerini de gerçekleştirebiliriz.

Yorum yapın