Hosting

Hosting ve Sunucu Farkı

Hosting terimi, internet kavramı oluştuğundan ve world wide web (www) protokolü hayatımıza girdiğinden beri bulunuyor. Bu yazımızda hosting ve sunucu farkını inceleyeceğiz. Fakat öncelikle hosting nedir, sunucu nedir, sanal sunucu nedir kavramlarını inceleyelim.

Hosting Nedir?

Hosting, Türkçe karşılığında barındırma olarak geçer. Hosting ve web hosting aynı anlamda kullanılır. Bazı hosting firmaları, web hosting, mail hosting şeklinde ayırsalar da hosting ibaresi tüm web sitesi ihtiyaçlarını karşılayan genel bir terimdir. Hosting, bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, görsellerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda veya sunucuda tutulmasına denir. Hosting firmaları, sunucularını web hosting hizmeti verecek şekilde yapılandırır (web server, dns server, ftp server vb.) ve dijital dünya üzerinde erişime açarlar. Web site ziyaretçileri de, bir web sitesine girdiğinde, web hosting sunucusu talep edilen sayfayı gösterir.

Genelde web hosting hizmetleri paylaşımlı sunucularda bulunur ve bu hizmete paylaşımlı hosting (shared hosting) denir.

Paylaşımlı hosting nedir?

İngilizce ifadesi ile shared hosting olarak geçen paylaşımlı hosting, bir sunucuda birden çok web sitesinin barındırılmasını ifade eder. Hosting firmaları, hizmet vereceği sunucuyu yapılandırırken, birden fazla web sitesinin veya mail hizmetinin barındırılacağı şekilde yapılandırır. Eğer bir hosting sunucusunda birden fazla web sitesi bulunuyorsa buna paylaşımlı hosting diyoruz. Paylaşımlı hosting hizmetlerinde bazı hizmetler sınırlı veya limitli şekilde olabileceği gibi, bazı özellikler de sunulmayabilir. Örneğin paylaşımlı hosting hizmetlerinde, işlemci veya ram limitli şekilde sunulabilir. PHP üzerinde belirli bir değer sınırlandırılmış veya izin verilmemiş olabilir. Eğer böyle bir durum var ise ve web sitenizin yayını sekteye uğruyorsa burada VDS, (virtual dedicated server) VPS (virtual private server) veya fiziksel sunucular (dedicated server) devreye girer.

VPS Nedir?

VPS, sanal özel sunucu anlamına gelir. Fiziksel bir sunucunu donanımının, mantıksal olarak bölümlenmesi sonucunda, oluşturulan sanal sunuculara verilen isimdir. CPU ve RAM gibi donanım özellikleri fiziksel sunucunun havuzundan kullanılır.

VDS Nedir?

VDS, sanal adanmış sunucu anlamına gelir. VPS ile aynı mantıkta çalışan VDS sunucular, VPS’in aksine, CPU ve RAM donanımlarını havuzdan değil, tahsis edilen değerler üzerinden kullanır.

Hosting ve fiziksel sunucu arasındaki fark nedir?

Yukarıda, paylaşımlı hosting kısmında bulunan ifadeler aslında bu farkı açıklıyor. Web Hosting hizmeti ile hosting firmasının belirlediği sınırlar ve limitler ile bir paylaşımlı hosting kullanırsınız fakat kendinize ait bir sunucu (dedicated server) ile donanınımızı kendiniz belirleyebileceğiniz gibi, limitleri de kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Sanal veya fiziksel sunucuya ihtiyacınız var mı?

Bir web hosting hizmeti üzerinde PHP betikleri kullanıyorsunuz diyelim. Hosting firmaları, paylaşımlı hosting hizmeti verdikleri sunucularda PHP üzerinde “memory limit” değerini, kendi inisiyatifi ve sunucunun bekâsı (güvenlik vb.) gereği limitler. Dolayısı ile, sizin çalıştıracağınız bir betik, hosting firmasının limitlerine uymuyor olabilir. Bunun çözümü kendinize ait bir sanal sunucu veya fiziksel sunucu hizmeti satın almaktır.

Farklı bir örnek ile gidersek; projeniz için Postgresql veritabanına ihtiyacınız olduğunu düşünelim. Hosting firmaları Postgresql veritabanına talep yoğun olmadığı için Postgresql Hosting hizmetini vermeyebilir. Veya Redis hizmeti de olabilir. Spesifik bir hizmet kullanmak istiyorsanız bu hizmetler paylaşımlı hosting hizmetlerinde bulunmayabilir. Bu sebeplerden ötürü de yine kendinize ait bir sunucu edinmeniz gerekebilir.

Kısacası, paylaşımlı hosting hizmetinde belirli limitlere veya sınırlara takılırken, sanal sunucular veya fiziksel sunucular üzerinde limitleri kendiniz belirleyebilirsiniz.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment