Categories: Domain

Domain Transfer

Domain tescil edildikten sonra, domaini bir kayıt operatöründen, diğer bir kayıt operatörüne taşıma işlemine domain transfer denir. Bu süreç maalesef zahmetli bir süreçtir ve bir takım prosedürleri bulunmaktadır. Domain transfer işleminin öncesinde yapmanız gereken işlemleri ve süreci inceliyoruz;

1-Domain İletişim Bilgileri

Bir çok kişi/kurum domain tescil işlemi gerçekleştirirken, domain iletişim bilgilerine önemsiz bir mail adresi yazabiliyor. Domain iletişim bilgileri, domain konusundaki en önemli konulardan bir tanesidir. Aynı zamanda domain whois bilgileri denilen bu veriler yanlış veya tutarsız olduğu takdirde, kayıt operatörleri domain kullanımını ve bağlı hizmetleri durdurabilir. Bu sebeple doğruluğundan her zaman emin olun ve kayıt ederken gerçek ve doğru bilgiler girin. Transfer işlemini başlatmadan önce domain whois bilgilerini sorgulayın. Çünkü transfer sürecinde, transfer onayı için konfirmasyon yapmak zorunda kalacaksınız.

Domainizin whois bilgilerini https://who.is/ adresinden sorgulayabilirsiniz.

Eğer Administrative Contact Information yani Yönetici İletişim Bilgileri size ait değilse değiştirin.

Ayrıca domain bilgilerinizde gizli whois (privacy protected) kullanıyorsanız bu servisi kapatın ve whois bilgilerinizi public (halka açık) hale getirin.

2-Farklı bir mail kullanın

Özellikle transfer sürecinde domain whois bilgilerinde direkt domain maili yerine gmail, yahoo, hotmail gibi mailler kullanın. Transfer sürecinde olası bir problemden dolayı maillerinize ulaşamazsanız public mail hizmeti sağlayıcılarından doğrulama mailine ulaşmanız daha kolay olacaktır.

3-Transfer Kilidini Açın

Domainler güvenlik sebebi ile varsayılan olarak transfer işlemine kapalıdır. Transfer sürecini başlatabilmeniz için öncelikle transfer kilidinin kaldırılması gereklidir. Bir domain yönetim paneliniz var ise transfer kilidini açın, eğer panelde yok ise domain aldığınız firmaya açması için talepte bulunun. Yine http://who.is adresinden domaininizi sorgulayıp, transfer durumunu kontrol edin.

Status kısmı domaininizin durumu hakkında bilgi verecektir. Domain status durum kodları hakkında daha detaylı bilgi için, blog üzerindeki diğer yazımızı da okuyabilirsiniz.

Yukarıdaki pendc.com domainin transfere yasaklı olduğunu ve transfer işlemi başlatılamayacağını anlıyoruz.

Domainizin transfer kilidini pasif hale getirdiğinizde ise aşağıdaki gibi ibare yer alacaktır.

“OK” ibaresi pendc.com domainin transfer işleminin başlatılabileceğini gösteriyor. Transfer işlemi yapmıyorsanız, transfer kilidinizi aktif tutmanız güvenlik açısından faydalı olacaktır.

4-Transfer Şifrenizi Alın

Yine panelinizden veya yoksa firmanızdan domain transfer şifresi talep edin. Domain transfer şifresi “EPP Code“, “authorization code“, “app code” veya “transfer key” olarak da anılır.

Domain transfer şifrelerini, kayıt operatörleri kendi oluşturduğu gibi, sizin oluşturmanıza da izin verebilir. Transfer şifrenizi siz oluşturacaksanız, şifrenin 8 ile 32 karakter arasında olması, en az bir rakam (veya harf) ve bir özel karakter (?,! vb) olması gerekecektir.

5-60 Günlük Periyot

Domain transfer işlemlerinde güvenlik nedeni ile bir kaç prosedür bulunuyor ve 60 günlük periyot bunlardan bir tanesi. Eğer domainizi yeni tescil ettiyseniz veya domaininizi yeni transfer ettiyseniz 60 gün beklemek zorundasınız. Bu ICANN‘in koymuş olduğu bir kural ve olağanüstü şartlar oluşmadıkça (bkz. registerfly fiasko) bu kurala uymak zorundasınız.

6-Transfere Başlayın

Yukarıdaki ibareler tamamsa artık transfer işlemine başlayabilirsiniz demektir. Domain Transfer sayfasına gidin, domaininizi ve transfer kodunu yazın. Ödeme sonrası transfer süreciniz başlamış olacaktır.

7-Transfer Onayı

Transfer işleminizin başlamasına istinaden, 1-2 saat içerisinde transfer işleminin sizin tarafınızdan başlatıldığını teyit etmek için, domainin yönetici mailine konfirmasyon (doğrulama) maili gelecektir. Bu mail yeni firmanızdan gelir fakat bazı kayıt operatörleri giden domain için de doğrulama isteyebiliyor. O yüzden eski firmanızdan da bir doğrulama maili alabilirsiniz. Transfer işlemini mail içerisinde bulunan bağlantıya tıklayıp onaylamanız gerekecektir.

8-Domain Transfer ne zaman tamamlanır?

Domain transfer işlemi 4-12 gün arasında tamamlanır. Eğer domainde herhangi bir problem yoksa eski kayıt operatörünüz transferi onaylamak zorundadır.

9-Dns bilgilerim değişecek mi?

Dns bilgileriniz değişmeyecek. Transfer aşamasında domain yayını durmayacak. Domaine tanıtmış olduğunuz name server bilgisi de aynı şekilde yeni kayıt operatörünüze aktarılacaktır.

10-Domain Transfer Ücretli mi?

Kayıt operatörleri domain transfer işlemi için herhangi bir ücret almaz. Fakat domain transfer işlemlerinde, transfer gerçekleştirildiğinde domain bitiş süreniz 1 (bir) sene daha uzatılır, alınan ücret transfer ücreti değil, 1 senelik süre uzatım bedelidir.

11-Domainim sona erecek, transfer edebilir miyim?

Evet edebilirsiniz. Sona erme tarihi için herhangi bir prosedür bulunmuyor. Fakat transferin gerçekleşmemesi olasılığına karşı sona erme tarihinden 15 gün önce başlatmanız tavsiye edilir. Transfer iptal edilirse ve domaininiz sona ererse, domaininizin yayını duracaktır. Bu riski almamak için önce uzatıp daha sonra transfer etmeniz yararınıza olacaktır.

Not : Buradaki işlemler her domain uzantısı için geçerli değildir. Örneğin .TR alan adlarında transfer işlemi bulunmamaktadır. Transfer işlemi sorumlu kodu değişikliği ile yapılmaktadır ve NIC.TR kullanıcı panelinden veya belge ile yapılabilmektedir.

12-Domain whois bilgileri değişecek mi?

Evet, transfer işleminize başlamadan önce, kayıt firmanız yeni bilgiler ile transfer işleminizi gerçekleştirecek. Transfer edildikten sonra whois bilgilerinizi kontrol etmeniz de yarar vardır.

13-Aynı firmada bulunan domaini transfer edebilir miyim?

Bazı firmalar bu işleme transfer işlemi değil, domain aktarma işlemi (domain move) diyor. Örneğin PDR (resellerclub) üzerinde bulunan bir domaini, transfer şifresi ile aktarabildiğiniz gibi, “move services” hizmetini de kullanabiliyorsunuz.

Bu işlem domain transfer olmadığı için, yani kayıt operatörü değişmediği için, domaininiz saniyeler içerisinde yeni hesaba geçmiş oluyor. Tabi bu işleme her firma destek vermeyebilir. O yüzden domain kayıt firmanıza danışmanız faydalı olacaktır.

admin

View Comments

  • Transfer işlemi başlattım ama domain bugün sona eriyor. Uzatamıyorumda napmam lazım? Yardımcı olur musunuz?

    • Transfer işlemi başlattığınız andan itibaren, transfer işlemi tamamlanana kadar, domain üzerinde işlem yapamazsınız. Transferiniz başarılı olursa, domain süreniz uzar ve herhangi bir kesinti olmaz. Fakat başarısız olursa transfer bittiğinde uzatma işlemi yapmanız gerekir.

Recent Posts

Linux İşletim Sistemi Nedir?

Linux işletim sistemi, açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemidir. Günümüzde dünya genelinde pek çok…

3 ay ago

Cloud Sunucu mu? Dedicated Sunucu mu?

Cloud ve dedicated sunucu , günümüzde işletmelerin bilişim altyapılarını yönetmek için en çok tercih ettikleri…

4 ay ago

En İyi Veri Yedekleme Yöntemleri ve Önemi

En iyi veri yedekleme yöntemleri, bulut hizmetleri, yedekleme yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair her şey.

4 ay ago

VDS Nedir?

VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…

5 ay ago

Plesk SSH ile Mail Komutları

Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…

6 ay ago

IPMI Şifre Sıfırlama

Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…

6 ay ago