Categories: Domain

Domain Status (durum) Kodları ve Whois

Herhangi bir domaine whois sorgusu yaptığımızda, o domain ile ilgili bilgiler ediniriz. Domainin ne zaman alındığını, ne zaman sona ereceğini, domainin hangi kayıt operatörü tarafından kayıt edildiğini ve domainin mevcut durumunu. Yani status kodunu. Domainlerin status kodları bize domainler hakkında bilgi verir.

Örneğin yukarıda https://blog.pendc.com/windows-hosting-nedir/om domainine whois sorgusu yaptık. Domainin sorgusunda, whois serverini, registrar’ın adresini (kayıt operatörü) en son güncelleme yapılan tarihi, oluşturulma tarihini, sona erme tarihini ve dns bilgilerini öğrendik.

Bu kısımda da domainin whois bilgilerini görebiliyoruz. Kaydeden, yönetici, ödeme ve teknik sorumluyu görüntüleyebiliyoruz.

Bu yazının konusunu oluşturan kısım ise, Domain Status kısmı. pendc.com domainini sorguladığımızda karşımıza “clientTransferProhibited” yazısı çıkıyor. Detaylı olarak açıklayalım durumu.

clientTransferProhibited
Bu bize domainin transfer işlemine kapalı olduğunu gösterir. Aksi bir işlem yapılmadıkça, domain transfer işlemlerine kapalıdır. Güvenli olan da bu durumda kalmasıdır.

clientDeleteProhibited
Bu kod domainin silinmesinin kayıt operatörü tarafından engellendiğini gösteren durumdur. Normal bir durumdur.

clientUpdateProhibited
Bu kod domainin whois kayıtlarının registry operatörü tarafından güncellenmesinin engellendiğini gösterir.

addPeriod
Bu kod domainin kayıt edildikten sonraki 5 gün içinde yer alır. Daha sonra bu ibare whois bilgisinden gidecektir.

redemptionPeriod
Bu kod domainin cezalı duruma geçtiğini gösterir. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Domainlerin süre konusunda bir standardı bulunuyor. Fakat kayıt operatörleri inisiyatif kullanabiliyor. Fakat süresi sona erdikten sonraki (expire) süreye Grace (kanuni, lütuf vs.) periyot ismi veriliyor. Bu süre ICANN tarafından 15 gün olarak zorunlu kılınıyor. Fakat kimi firma 25, 30 güne kadar çekebiliyor. Eğer bu süre zarfında ödeme yapıp domain süresini uzatmadıysanız, kayıt operatörü belirlediği ceza ile domain sürenizi uzatmanıza izin veriyor. Burada dikkat etmeniz gereken husus, domaininizi normal zaman sürecinde uzatmanız olacaktır. Zira cezalı dönemde, talep gelirse kayıt operatörleri domaini satışa veya açık arttırmaya çıkartabiliyor.


pendingDelete
Bu kod domainin artık silinme sürecine girdiğini belirtiyor. Domaini redemption period durumundayken domainin ceza bedelini ödeyip uzatmadıysak, domain artık silinme aşamasına girip herhangi bir işlem yapılamıyor. Yaklaşık 30 gün sonra yeniden alınabilir duruma geliyor.

serverRenewProhibited
Domainin kayıt operatörü tarafından yenilenmesine izin verilmediğini gösteren durumdur. Normal şartlar altında kullanılmayan bir durumdur. Eğer domaininiz silinmek üzere ise veya domain ile ilgili ihtilaflı bir süreç varsa (hukuksal veya finansal) bu durum kodu aktif olur.

pendingTransfer
Domainin başka bir kayıt operatörüne transfer edilmekte olduğunu gösteren durum kodudur.

ok
Durumu “ok” olan domain, domainin transfer edilebileceğini gösteriyor. Domainin transfer kilidini (registrar kilidi) açtıysanız domain “ok” durumuna geldiğinde transfer edebilirsiniz. Eğer transfer etmeyecekseniz domaine transfer kilidi koymanız bir güvenlik önlemi olacaktır. Fakat domain transfer işlemi yapacaksanız status durumunun “ok” şeklinde olması gerekiyor.

Domainler süresi dolduktan itibaren 86 günün sonunda boşa çıkarlar. Fakat bu süre her domain uzantısı için farklı olabilir. Domain whois sorgularını http://whois.domaintools.com/ veya https://who.is/ adreslerinden yapabileceğiniz gibi, Freebsd sunucular üzerinden “whois” komutu vererek yapabilirsiniz.

Linux sunucular üzerinde aşağıdaki paketi kurduktan sonra da whois sorgusu yapabilirsiniz.

yum install whois
admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

VDS Nedir?

VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…

3 hafta ago

Plesk SSH ile Mail Komutları

Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…

2 ay ago

IPMI Şifre Sıfırlama

Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…

2 ay ago

DirectAdmin Kurulumu

Web hosting işlemleri yapmak istediğimizde, Linux işletim sistemi veya Windows işletim sistemlerini tercih edebiliriz. Bir…

4 yıl ago

Cpanel Subdomain Oluşturma

Subdomain Nedir? Subdomain alt domain veya alt alan adı anlamına gelmektedir. pendc.com ana domain blog.pendc.com…

4 yıl ago

Postfix Domain Uzantısı Engelleme

Mail sunucularda her sistem yöneticisinin en büyük belalısı spam mailler yani istenmeyen maillerdir. Ne kadar…

4 yıl ago