Aklınızda bir iş fırsatı var ve bunu internet üzerinde yayınlamak istiyorsunuz. Veya firmanızın kurumsallığını internete taşımak istiyorsunuz. Kendi adınıza bir blog açmak, fikirlerinizi yazmak istiyorsunuz. Bu ve bunun gibi bir çok sebep ile domain kayıt işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Peki domain kayıt işlemini nasıl gerçekleştireceksiniz? Hangi domain uzantısını tercih etmelisiniz? Domain kayıt işlemi gerçekleştirirken, dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık;
Bu yazıda neler var?
1-Firmanız veya projeniz ile ilgili isimler seçin
Projeniz bir e-ticaret sitesi olacaksa, ve siz internet üzerinden belirli bir kategoride ürün satacaksanız, o ürüne ait bir isim almayı özen gösterin. Bunu hem arama motorları hem de kullanıcılar sevecektir.
Domain kayıt işlemi yaparken firmanızın ismini direkt almaya çalışın. Yani x makina ortakları ve oğulları gibi bir firma isminiz var ise, direkt xmakina ile ilgili bir domain kayıt etmeye çalışın.
2-.com domaini ilk tercihiniz olsun
.com alan adı her zaman domainler konusunda ilk gelen ve en akılda kalıcılardan. O yüzden ilk tercihiniz her zaman .com uzantısı olsun. Dolu ise alternatiflere bakabilirsiniz.
3-Mümkün olduğu kadar kısa domain tercih edin
Yukarıdaki örnekten gidersek, xmakinaortaklariveogullari.com domaini çok uzun bir isim. Google domain uzunluğunun 20 karakteri geçmemesini tavsiye ediyor. Google’ın tavsiyesine uyun. Hem ziyaretçileriniz için de akılda kalıcı bir isim olacaktır.
4-Uzantıların SEO’ya etkisine unutmayın
Uzantılar arama motoru optimizasyonuna etki ediyor. Yaygın olarak bilinen .com ve .net uzantılarını Google’nin daha çok ön plana aldığı, fakat Google tarafında bu şekilde yapılan bir açıklama yok. Siz, size uygun olan uzantı ne ise onu alın. Blog tutuyorsanız .blog uzantısını, teknoloji ile ilgili bir web sitesi inşa ediyorsanız, .tech alan adlarını da tercih edebilirsiniz.
5-Domainin diğer uzantılarını da kayıt edin
Gtld ile birlikte artık çok fazla uzantı var. Fakat yine de siz bilinen uzantıları siteniz için kaydedin. .net, .org, .biz gibi alan adlarını da kayıt etmeniz yararınıza olacaktır.
5-Domain kayıt işleminde tire (-) karakterini kullanmayın
Arama motorları tire karakterini sevmediği gibi, kullanıcılar da sevmiyor. Akılda kalıcı olması da zor. O yüzden domain kayıt işleminde tire işaretini mümkünse hiç kullanmayın.
Add Comment