Cpanel kullanıyorsanız ve mail gönderim limitlerini sağlıklı bir şekilde ayarlamadıysanız mail kuyruğu başınıza dert olabilir. Şifresi ele geçirilen bir mail kullanıcısı sunucunuz üzerinden çok sayıda mail gönderimi yapabilir. Bu da ip adresinizin kara listelere (spam list, rbl list) girmesine hem de sunucunuzda gereksiz kaynak tüketimine yol açacaktır. Ayrıca çok sayıda mail, disk inodesine de zarar verecektir. Linux Hosting kullanıcıları da bu işlemlerden zarar görecektir.
Cpanel üzerinde mail gönderim limitleri ve spam önlemlerini başka bir yazımızda anlatacağız. Şimdilik sadece ssh üzerinden mail kuyruğu temizliği ve cpanel üzerinden mail kuyruğu temizleme işlemine değineceğiz.
Cpanel üzerinden mail kuyruğunu temizlemek için root olarak Cpanel’e yani WHM paneline giriş yapmanız gerekiyor.
WHM panele root kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yapın.
Soldaki menüden “Email” başlığı altından “Mail Queue Manager” linkine tıklayın.
Mail kuyruk yönetimi sayfası açılacaktır. Bu sayfada kuyruktaki maillerinizi görüntüleyebilirsiniz.
Belli bir mail veya mailleri görüntülemek, silmek veya yeniden gönderme denemesi yapmak istiyorsanız “Search” kısmından arama yapabilirsiniz.
Dilerseniz mailleri tek tek seçip, “Deliver Selected” ile yeniden gönderilmesini veya “Delete Selected” diyerek kuyruktan silinmesini sağlayabilirsiniz.
Tüm mailleri tekrar göndermek için “Deliver All” tüm mailleri kuyruktan silmek için “Delete All” butonuna tıklamanız gerekir.
Çok sayıda mailiniz var ise işlem uzun sürebilir. Bu sebeple SSH üzerinden mailleri temizlemek daha sağlıklı bir yöntem olabilir.
SSH üzerinden mail kuyruğu nasıl temizlenir? Aynı şekilde bu işlem için root yetkisine sahip olmanız gerekiyor. Sunucuya ssh üzerinden root olarak giriş yapalım.
exim -bpc
Mail kuyruğundaki mail sayısını gösterir.
exim -bp
Mail kuyruğundaki mailleri ve idlerini gösterir.
exim -Mrm {message-id}
Exim -bp ile aldığınız kuyruktaki mail idsini yazarsanız, sadece id belirttiğiniz maili siler.
exim -bp | awk '/^ *[0-9]+[mhd]/{print "exim -Mrm " $3}' | bash
Mail kuyruğunda bulunan tüm maillerin siler.
Linux işletim sistemi, açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemidir. Günümüzde dünya genelinde pek çok…
Cloud ve dedicated sunucu , günümüzde işletmelerin bilişim altyapılarını yönetmek için en çok tercih ettikleri…
En iyi veri yedekleme yöntemleri, bulut hizmetleri, yedekleme yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair her şey.
VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…
Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…
Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…