Categories: Cpanel

Cpanel İlk Ayarlar

Centos üzerine Cpanel kontrol paneli kurulumu yaptınız ve artık hosting barındırma işlemleri için hazır durumda. Kurulumdan sonra bir takım güvenlik ve performans ayarları yapmak faydalı olacaktır.

Bazı güvenlik ayarlarına, sunucuyu sadece siz kullanıyorsanız çok da gerek bulunmuyor. Örneğin php.ini de shell_exec fonksiyonunu kapatmanız, tek bir hosting kullanıyorsanız gereksiz olacaktır. Yani php kullanmıyorsunuz sadece mail için kullanacaksınız Cpanel’i php de işlem yapmak da gereksiz olacaktır. Siz kendi kullanımınıza göre ayarları yapabilirsiniz. Genel olarak ilk ayarlar aşağıdaki şekilde olacaktır;

Whm panelinize http://domain.com:2087 üzerinden bağlanın. Hemen sol üstte bulunan “Basic WebHost Manager® Setup” linkine tıklayın.

Cpanel Temel Ayarlar

Contact Information bölümünde yer alan bilgilerden mail adresinizi kesinlikle yazın. Çünkü Cpanel bu mail adresine bildirimler gönderecek. Daha sonra bu bildirimlerin hangileri gelsin şeklinde bir ayar yapabiliyorsunuz. Diğer kontakt bilgilerini de isterseniz doldurabilirsiniz.

Cpanel contact information

Enter the location where you wish for new users: Yeni bir hosting (hesap) oluşturduğunuzda, hangi dizine açılması gerektiği işlemi. Varsayılan olarak /home dizinine açılacaktır. İsterseniz domainleri farklı bir dizinde oluşturabilirsiniz. Veya daha sonra ikinci bir disk ilave ettiyseniz, yine home directory (ev dizini) seçimini buradan yapacaksınız.

cpanel home directory

Select a default theme for the cPanel interface: Cpanel varsayılan olarak “paper_lantern” teması ile kurulur ve farklı bir tema bulunmaz. Kendiniz bir tema yüklerseniz, varsayılan tema değişikliğini bu bölümden yapabilirsiniz.

cpanel default theme

This value defines the caching time for host name lookups for domains hosted on this server : Bu alan dns cache (önbellek) süresidir. Dns sunuculara (google dns, yandex dns vb.) dns önbelleğini ne kadar süre tutacağınızı gösterir. Dns sunucular, dns kayıtlarınızı okur ve TTL süresine bakıp (14400 saniye) ona göre tekrar dns sorgularınızı yaparlar. Yoğun ve dns bilgilerinizin (a,www,mx kaydı) sık değişmediği bir sunucunuz var 14400 kalabilir. Fakat dns kayıtlarınızı sık değiştiriyorsanız 7200 saniyede yapabilirsiniz.

Cpanel TTL

The root account’s default nameservers used when root creates an account : Root kullanıcısı ile oluşturduğunuz varsayılan name server bilgileri. Eğer name server bilgileriniz değişirse bu alandan da değiştirmelisiniz.

Değişiklikleri yaptıktan sonra; Save Changes diyerek değişiklikleri kaydetmeniz gerekecektir.

Cpanel root şifresi

Kurulum yaptıktan sonra root şifrenizi SSH üzerinden değiştirebileceğiniz gibi WHM paneli üzerinden de değiştirebilirsiniz. Bu işlem için menüden “Change Root Password” linkine tıklıyoruz.

Açılan sayfada yeni root şifremizi iki defa girip “Change Password” butonuna tıklamamız yeterli. Root şifresini komplike, basit olmayan bir şifre ile değiştirmek güvenlik önlemi olacaktır.

Cpanel DNS (resolver)

Resolver Configuration dns istemcisi tarafı. Üç adet dns girebilirsiniz. Yaygın olarak kullanılan dns sunuculardan her bir tanesini girmeniz faydalı olacaktır. Önce sol menüden “Resolver Configuration” linkine tıklıyoruz ve açılan sayfada “Proceed” diyerek /etc/resolv.conf dosyasını yüklemesini sağlıyoruz.

Cpanel kurulu sunucumuzda tabi ki DNS sunucuda çalışıyor. Bu yüzden kendi sunucuzun ip’sini de girebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz şu şekilde olacaktır;

  • Google DNS : 8.8.8.8
  • OpenDNS : 208.67.220.220
  • Sunucumuz : Sunucumuzun ip adresi

Continue” diyerek ayarları kaydediyoruz.

Yazıyı daha fazla uzatmamak adına, ilk ayarlarımız şimdilik bu kadar. Daha sonra Tweak Settings ve diğer ayarlar ile performans/güvenlik ayarlarını yapılandıracağız.

admin

Recent Posts

Linux İşletim Sistemi Nedir?

Linux işletim sistemi, açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemidir. Günümüzde dünya genelinde pek çok…

1 ay ago

Cloud Sunucu mu? Dedicated Sunucu mu?

Cloud ve dedicated sunucu , günümüzde işletmelerin bilişim altyapılarını yönetmek için en çok tercih ettikleri…

2 ay ago

En İyi Veri Yedekleme Yöntemleri ve Önemi

En iyi veri yedekleme yöntemleri, bulut hizmetleri, yedekleme yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair her şey.

2 ay ago

VDS Nedir?

VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…

3 ay ago

Plesk SSH ile Mail Komutları

Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…

4 ay ago

IPMI Şifre Sıfırlama

Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…

4 ay ago