chattr komutu ile dosya/dizin kilitlemek

Linux işletim sistemleri üzerinde, belirli bir dosya veya klasörde değişiklik yapılmasını istemediğimiz zamanlar olabiliyor. Örneğin bir kullanıcıya linux hosting FTP şifrenizi verdiniz fakat belirlediğiniz bir klasör veya dosyada değişiklik yapmamasını veya silmemesini isterseniz dosya/klasörü kilitleyebilirsiniz.

chattr nedir?

chattr komutu, değişiklik yapılmasını istemediğiniz bir dosyayı kilitler ve dosya üzerinde silme dahil (chmod vs.) herhangi bir işlem yapılmasını engeller.

chattr komutu nasıl kullanır?

chattr +i dosyadı şeklinde kullanılır.

Ftp’den veya ssh üzerinden de dosya silinemez veya üzerinde değişiklik yapılmaz. Yani ftp’ye bağlandığınız bilgisayara virüs girdiğinde, iframe ile dosyalarınızı değiştiren virüsten de etkilenmezsiniz. Veya olası bir wordpress açığında index.php dosyasını kilitlemişseniz, index.php dosyanıza yazamazlar.

chattr dizin kilitleme

chattr -R +i dizinismi

şeklinde de bir dizini kilitleyebilirsiniz. Dizini tekrar açmadan bu dizinde herhangi bir işlem yapılamaz.

chattr -i dosyadı şeklinde kilidi kaldırabildiğiniz gibi, lsattr komutu ile kilitlenmiş dosyaları görüntüleyebilirsiniz.

lsattr ile kontrol ettiğinizde, dosya özelliklerinde “i” şeklinde bir ibare görürsünüz.

chattr ile kilitlenmiş bir dosya/dizin üzerinde işlem yaptığınızda, root dahi olsanız alacağınız hata şu şekilde olacaktır;

chmod : changing permissions of “dosya_adı” : Operattion not permitted

admin

Recent Posts

VDS Nedir?

VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…

3 hafta ago

Plesk SSH ile Mail Komutları

Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…

2 ay ago

IPMI Şifre Sıfırlama

Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…

2 ay ago

DirectAdmin Kurulumu

Web hosting işlemleri yapmak istediğimizde, Linux işletim sistemi veya Windows işletim sistemlerini tercih edebiliriz. Bir…

4 yıl ago

Cpanel Subdomain Oluşturma

Subdomain Nedir? Subdomain alt domain veya alt alan adı anlamına gelmektedir. pendc.com ana domain blog.pendc.com…

4 yıl ago

Postfix Domain Uzantısı Engelleme

Mail sunucularda her sistem yöneticisinin en büyük belalısı spam mailler yani istenmeyen maillerdir. Ne kadar…

4 yıl ago