Categories: Centos

Centos SSH Port Değiştirme

Centos Linux dağıtımı, web hosting sektöründe yoğun olarak kullanılmakta. Özellikle Cpanel’in farklı bir dağıtıma izin vermemesinden ötürü de kullanımı günden güne artmaktadır.

Linux sunucular üzerinde güvenlik önlemlerinden bir tanesi de varsayılan portları elimizden geldiğince değiştirmek. Yani, sadece bizim kullandığımız bir servisi internete açmak çok sağlıklı bir işlem değil. Örneğin 80 portunu da sadece bizim kullandığımız bir web arayüzü için kullanıyorsak, 80 portunu da farklı bir port üzerinde çalıştırmak küçük de olsa bir güvenlik önlemi olacaktır. Bruteforce ataklar genelde varsayılan portlara yapılır, bu sebeple de varsayılan portları değiştirmemiz önem arz ediyor.

SSH Nedir?

SSH bilgisayarlar arasında güvenli bir şekilde iletişim kurmak için yapılandırılmış bir ağ protokolüdür. Secure Shell (güvenli kabuk) veya Secure Socket Shell (güvenli soket kabuğu) olarak geçer. Linux/Unix işletim sistemlerini, uzaktan kontrol ve yönetim işlemleri yapmamızı sağlar.

Centos SSH port değiştirme

SSH varsayılan (default) olarak 22 numaralı port üzerinde konumlandırılmıştır. SSH portunu değiştirmemiz için root kullanıcısına veya root yetkisine sahip bir kullanıcıya ihtiyacımız bulunuyor.

Sunucumuza SSH üzerinden root kullanıcı ile bağlanalım ve ssh yapılandırma dosyamızı açalım.

nano /etc/ssh/sshd_config

“Port 22” şeklinde yazan ibarenin portunu, kullanılmayan bir port ile değiştirip, ctrl+x ile dosyayı kaydedip, kapatalım.

SSH servisimizi yeniden baştalım;

service sshd restart

Bir sonraki SSH bağlantımızı açarken, yeni port ile bağlanabiliriz. Güvenlik duvarı kullanıyorsak yeni portumuza izin vermemiz gerekiyor.

firewall-cmd --add-port=1923/tcp --permanent
firewall-cmd --reload

admin

Share
Published by
admin
Tags: centos ssh

Recent Posts

Linux İşletim Sistemi Nedir?

Linux işletim sistemi, açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemidir. Günümüzde dünya genelinde pek çok…

1 ay ago

Cloud Sunucu mu? Dedicated Sunucu mu?

Cloud ve dedicated sunucu , günümüzde işletmelerin bilişim altyapılarını yönetmek için en çok tercih ettikleri…

2 ay ago

En İyi Veri Yedekleme Yöntemleri ve Önemi

En iyi veri yedekleme yöntemleri, bulut hizmetleri, yedekleme yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair her şey.

2 ay ago

VDS Nedir?

VDS (Sanal Ayrılmış Sunucu) donanım sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucu tamamen tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel…

3 ay ago

Plesk SSH ile Mail Komutları

Plesk üzerinde, panel lisansınız bittiyse veya ssh üzerinde mail işlemleri yapmak isterseniz, aşağıdaki cli komutlarını…

4 ay ago

IPMI Şifre Sıfırlama

Bilgi teknolojilerinde, sunucular ve network cihazları her zaman en önemli araçlar arasındadır. Özellikle veri merkezleri…

4 ay ago