Bu yazıda neler var?
Plesk Nedir?
Dünkü yazımızda Plesk Linux hosting kontrol paneli hakkında bilgi vermiştik. Plesk Linux hakkında tüm detayları yazımızdan okuyabilirsiniz. Kısaca Plesk web hosting kontrol ve yönetim panelidir. Web veya mail hostinglerinizi panel üzerinden yönetmenizi ve bir otomasyona sokmanızı sağlar.
Plesk Windows Nedir?
Plesk Onyx kontrol panelinin Linux dağıtımları ve Windows Server ailesi için iki farklı versiyonu bulunur. Plesk Windows, Microsoft Windows Server ailesi işletim sistemlerine kurulur.
Plesk Windows Sistem Gereksinimleri
Plesk Windows kurulum için en az 2GB Ram gereksinimi ve kullanım için 30GB Disk alanı istemektedir.
Plesk Windows, Windows Server 2008 SP2, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016, Windows Server 2019 işletim sistemlerine kurulabilir. Ayrıca bu işletim sistemlerini Core olarak yani masaüstü ortamı olmadan kurduysanız da kurulum yapabiliyorsunuz. Yine işletim sistemlerinin 64bit olması gerekiyor. Bu sürümlerdeki, Standart, Enterprise, Datacenter ve Web Edition versiyonlarına kurulabiliyor.
Plesk Windows Lisans Fiyatları
Yine Plesk Linux tarafında olduğu gibi, Windows tarafında da aynı ücretlendirme ve paketler bulunuyor.
10 Domain, 30 domain ve sınırsız domain barındırma paketleri mevcut. Plesk kendi sayfasından fiyatları inceleyebilirsiniz. Yıllık alımlarda Plesk indirim yapabiliyor.
Plesk Windows Özellikleri
Plesk Windows kontrol paneli, yine Plesk Linux da olduğu gibi 8880 veya 8443 portu üzerinden çalışabiliyor. Plesk portu https ise 8443, plesk portu http ise 8880 şeklinde.
Plesk Windows daha çok klasik asp ve asp.net hosting olarak adlandırılır. Linux sunucularda asp hosting ve asp.net hosting hizmeti sunulmadığından Windows sunucular üzerinde bu hizmet verilir. .NET Core Linux kerneli üzerinde çalışabiliyor fakat daha çok yeni bir hizmet ve paneller desteklemiyor. Bu yüzden web hosting hizmetlerinde .NET için Windows Hosting tercih ediliyor.
Plesk Windows mail servisinde varsayılan olarak MailEnable mail sunucusunun standart versiyonunu kullanıyor. Opsiyonel olarak Smarter Mail Server, IceWarp (merak mail) veya Mailenable’nin Enterprise sürümünü kullanabiliyorsunuz. Mail Enable’nin standart sürümü harici diğer mail servisleri ücretli olarak sunuluyor. Webmail olarak da, kurulu mail servisinin mail hizmetini veya Atmail ile Horde web mail arayüzünü kullanabiliyorsunuz.
- Web servisi tarafında IIS kullanabiliyorsunuz. Farklı bir alternatif sunmuyor. Yani Apache, Nginx gibi web sunucuları Plesk Windows üzerinde kullanamazsınız.
- Plesk Windows, aynı linux üzerinde olduğu gibi PHP selector ile multiphp destekliyor. Her domain için farklı PHP sürümü seçebiliyorsunuz. Aynı zamanda Nodejs de destekliyor. Yine yukarıda belirttiğimiz gibi klasik asp ve .NET dillerini kullanabiliyorsunuz. Ayrıca .NET sürümlerini domaine özel değiştirebiliyorsunuz.
- DNS server tarafında varsayılan olarak Microsoft DNS server kullanıyor. Dilerseniz Bind ve Simple DNS Server Plus kurulumu yapabiliyorsunuz.
- FTP server olarak yine Microsoft FTP servisini kullanıyor.
- Yine Linux dağıtımlarında olduğu gibi bir çok eklenti sunuluyor. Let’s Encyprt ile domainlerinize ücretsiz SSL oluşturabiliyorsunuz.
- Plesk web hosting kontrol paneli üzerinde, dilediğiniz kadar hosting paketleri (service plans) oluşturabilir ve bunlara özellikler atayabilirsiniz. Linux plesk üzerinde olduğu gibi wordpress otomatik kurulum yaptırabilir, php versiyonlarını veya asp.net versiyonlarını belirleyebilirsiniz.
Windows işletim sistemleri üzerinde, Linux dağıtımlarında olduğu kadar web hosting kontrol panel alternatifi bulunmuyor. Bu yüzden Plesk Onyx Windows kullanıcısı oldukça fazla.
Veriloji.com üzerinde windows hosting paketlerinde biz de Plesk Onyx Windows tercih etmekteyiz. Ayrıca Plesk Windows için VDS ve VPS hizmetlerinde de tercih edilmektedir.
Add Comment